Kapitaalmarktrentes lopen op
Aandelen nagenoeg onveranderd
Wereldwijde aandelen eindigden afgelopen week in lokale valuta gemeten nipt in de plus en in euro gemeten nipt in de min. Aandelen koersten de week af op winst, maar verspeelden deze winst in de laatste twee handelsdagen van de week nadat inflatiezorgen de kop op staken. Regionaal waren er echter wel de nodige verschillen. Zo deden Europese aandelen het met een winst van 1,7% in lokale valuta veruit het best, terwijl Aziatische aandelen, op Japan na, met dalingen van meer dan 1% de week uitgingen. Sowieso doen Europese aandelen het dit jaar relatief goed. Deze aandelen herstellen sterk van de tik die ze vorig jaar kregen, mede door de meevallende economische ontwikkelingen. Waar Amerikaanse aandelen circa 14,5% onder hun all time high staan van begin 2022, zijn de koersen van Europese aandelen slechts 2,5% in lokale valuta gemeten en 3,5% in euro gemeten verwijderd van hun all time high. Afgelopen donderdag wist de Franse aandelenmarkt (CAC 40) gedurende de dag al wel een nieuw hoogterecord neer te zetten, om daar uiteindelijk nipt onder te sluiten.
Franse aandelen rond all time high
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes lopen op
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes lopen op
De oplopende inflatiezorgen hadden meer impact op de obligatiemarkten. Door een combinatie van oplopende rentes en risico-opslagen eindigden alle vastrentende categorieën de week in de min. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 7 basispunten naar 2,4% en de Amerikaanse 10-jaarsrente met 8 basispunten naar 3,8%. De Duitse rentestijging kwam geheel op conto van oplopende inflatieverwachtingen, terwijl de Amerikaanse rentestijging grotendeels een stijging van de reële rente betrof. In beide landen stegen de rentes op de kortere looptijden nog harder, waardoor beide rentetermijnstructuren verder inverteerden. De Amerikaanse rentetermijnstructuur (10 – 2 jaar) bereikte het meest inverse niveau sinds 1981. Historisch is een inverse rentetermijnstructuur een goede voorloper geweest voor een (aanstaande) recessie. Gezien de gunstige macro-economische ontwikkelingen lijkt dat voorlopig nog niet aan de orde.
Grondstoffen in de min
Ook grondstoffen eindigden de week in de min. Vrijwel alle subcategorieën behaalden negatieve rendementen. Vooral energie deed het met een min van ruim 4% slecht. De prijs voor een vat Brent olie daalde met 4% naar $83 per vat. De gasprijzen daalden nog veel harder. Zowel de Amerikaanse als Europese gasprijzen daalden met bijna 10%. De Europese gasprijs daalde tot onder de €50 MWh, het laagste niveau sinds augustus 2021. Mede door de milde winter zijn de gasvoorraden relatief hoog. Door de daling van de grondstofprijzen stonden ook de valuta’s van grondstof-exporterende landen onder druk, zoals de Noorse kroon, Canadese dollar en de Australische dollar. Gedurende de week fluctueerde de eurodollar-wisselkoers behoorlijk, maar uiteindelijk sloot de euro met een nipte winst de week af.