Met een positief sentiment het jaar uit
Eindejaarsrally zet stevig door
Sinds begin november zitten aandelen stevig in de lift. Aandelen zijn bezig aan één van de beste eindejaarssprints ooit en naderen alltimehighs. In de afgelopen 6 weken boekten aandelen uit de ontwikkelde landen een winst van 12% in lokale valuta. Daarmee komt het jaarrendement voor meer dan de helft op het conto van de laatste twee maanden. Aandelen uit opkomende markten haalden dit jaar al hun winst in november en december. Vooral het vooruitzicht op renteverlagingen zorgde voor een jubelstemming op de beurs. Toch vertelt dit niet het hele verhaal. De forse koerswinsten kunnen met name worden toegeschreven aan de zogenoemde ‘Magnificent Seven’: Apple, Amazon, Alphabet, NVIDIA, Meta, Microsoft en Tesla. Deze staan op een jaarrendement van meer dan 70%, terwijl de overige bedrijven van de S&P500 er gemiddeld slechts 10% op vooruit gingen. Door het grote gewicht van deze ‘techreuzen’ noteert de algehele S&P500 een jaarwinst van 23%. Andere sectoren, zoals energie, vastgoed en gezondheidszorg, hebben het lastiger. Gelijkgewogen indices, die gelijkmatiger spreiden over sectoren en derhalve meer gewicht toekennen aan small-cap bedrijven, blijven dit jaar achter bij de reguliere marktkapitalisatiegewogen indices.
'Magnificent Seven' stuwen beurs omhoog
Bron: Bloomberg, Achmea IM
10-jaarsrentes vallen verder terug
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Dalende rentes zorgen voor stijgende obligatiekoersen
De rally op de aandelenmarkt ging hand in hand met de rally op de obligatiemarkten. Alle obligatiecategorieën schreven zwarte cijfers doordat kapitaalmarktrentes fors daalden. Beleggers gaan er derhalve vanuit dat met de dalende inflatie ook de beleidsrentes op korte termijn zullen worden verlaagd. De rente op een Duitse staatsobligatie met een looptijd van 10-jaar daalde 19 basispunten tot 2,08% en komt daarmee in de buurt van het niveau van begin januari. Ook Amerikaanse kapitaalmarktrentes zitten in een dalende trend. Deze week zakte de 10-jaarsrente 31 basispunten tot 3,92%, een niveau dat eind juli voor het laatst werd gezien. Het positieve sentiment zette ook door in de risico-opslagen die verder in kwamen. De enige smet op het blazoen kwam op naam van de depreciatie van de opkomendemarktenvaluta’s, die er voor zorgden dat het weekrendement in euro van EMD LC ligt negatief was.
Euro wint terrein tegen de Amerikaanse dollar
Met het positief afsluiten van zowel de aandelen- als de obligatie- als de grondstoffenmarkten kregen beleggers een vervroegd kerstcadeau. De prijs voor een vat Brentolie liep iets op en noteerde tegen het einde van de week op $76,7. Hierdoor sloten energiegrondstoffen de week af met een winst van 1%. Ook basismetalen en levend vee profiteerden. Landbouwproducten deden een stap terug. Dit werd mede veroorzaakt doordat Argentijnse boeren de verkoop van hun oogst uitstelden totdat de centrale bank de peso devalueerde. Dit vond afgelopen week plaats. De verkoop van agrarische producten in dollars zorgt dan immers voor meer koopkracht in de lokale munt. De dalende Amerikaanse rente verzwakte ook de relatieve kracht van de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere ontwikkeldemarktvaluta’s. De euro won bijna 2% en sloot de week af op $1,10. Ook de waarde van de Noorse kroon veerde op nadat de Noorse centrale bank onverwacht de beleidsrente optrok. Ten opzichte van de euro steeg de Noorse kroon 3% en noteert 11,5 Noorse kroon per euro.