Dollar is king
Daling van Apple drukt aandelenindices
Aan het positieve sentiment van vorige week werd afgelopen week geen vervolg gegeven. Aandelenmarkten sloten de week in mineur af. De veerkracht van de Amerikaanse economie blijft verbazen en zorgde voor hernieuwde angst voor renteverhogingen. Toch ging alle aandacht deze week uit naar een opmerkelijk besluit van de Chinese overheid dat ambtenaren verbiedt om iPhone’s te gebruiken op hun werk. China geldt als de grootste afzetmarkt van het Amerikaanse Apple Inc. De koers van het bedrijf viel daarop ver terug, en daalde 6%. Dit zorgde ook bij andere ‘techgiganten’ die qua afzet sterk afhankelijk zijn van China, voor onzekerheid. Dit vertaalde zich door in lagere aandelenkoersen. Een koersval van een van ’s werelds grootste bedrijven trekt alle marktkapitalisatie gewogen indices mee onderuit. Uiteindelijk wisten aandelen uit ontwikkelde landen het verlies te beperken en sloten de week af met een verlies van 1,1% in lokale valuta. Zogenoemde Small-Cap aandelen wisten niet te profiteren en blijven achterlopen bij de Large-Cap aandelenindex. Alleen op de Japanse beurs werden groene cijfers geschreven. De weekwinst was met 0,4% beperkt, maar het kalenderjaarrendement op Japanse aandelen blijft met 26,8% fors hoger dan andere markten. Opkomende Aziatische landen konden niet meeprofiteren en sloten iets lager af.
Small Cap aandelen stellen dit jaar teleur
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Rendement op staatsobligaties omgekeerd evenredig met 10-jaarsrente
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Meeste obligatierendementen in het rood
In aanloop naar de volgende reeks centralebankvergaderingen sorteerden obligatiebeleggers vast voor op mogelijke renteverhogingen. Wederom vielen in de Verenigde Staten cijfers over de arbeidsmarkt beter uit dan verwacht. Dit keer waren het de werkloosheidsuitkeringen die de marktconsensus versloegen. Dit stut het idee dat de monetaire verkrappingscyclus van de Fed nog niet ten einde is gekomen. Over de gehele rentetermijnstructuur genomen steeg de Amerikaanse staatsrente met ongeveer 8 basispunten. De Europese obligatiemarkten noteerden beperkte de uitslagen. De Duitse staatsrente eindige iets hoger dan een week geleden. Een stijgende rente is slecht nieuws voor obligatierendementen die terrein moesten prijs geven. Met uitzondering van Europese highyieldobligaties, die profiteerden van de ingekomen risico-opslag, sloten alle obligatiecategorieën met verlies.
De greenback blijft domineren
De Amerikaanse dollar zit in een sterke trend omhoog. Als een van de weinige westerse economieën blijft de Amerikaanse economie er goed bij liggen en dit zorgt ervoor dat beleggers veel vertrouwen blijven houden in de dollar. Sinds medio juli schuiven beleggers hun geld massaal vanuit allerlei valuta’s naar de Amerikaanse munt. In de laatste acht weken boekte de Amerikaanse dollar een winst van 5,3% ten opzichte van de tien grootste ontwikkelde marktvaluta’s (handelsgewogen). Ter illustratie, de eurodollarkoers zakte in die tijd bijna 5%, van $1,12 naar $1,07 en een verdere daling is zeker niet uitgesloten. Diverse analisten achten het waarschijnlijk dat de euro verder deprecieert tot net boven pariteit. Maar ook ten opzichte van andere westerse munten won de dollar terrein. De grootste uitschieters waren de Australische dollar (-7,4%), De Nieuw-Zeelandse dollar (-8,0%) en de Zweedse Kroon (-8,3%). Opkomendelandenvaluta’s deden het in dat opzicht niet veel beter. Op ieder continent verzwakte de lokale munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar.