"The Magnificent Seven" stuwen de aandelenrendementen
Opvallend sterk jaar voor aandelen
Aandelen presteren dit jaar opvallend goed. Zeker in het licht van de verder gestegen rentes dit jaar. Zo trokken de ECB en de Fed dit jaar de beleidsrentes op met respectievelijk 100 en 175 basispunten. Ook de kapitaalmarktrentes liepen dit jaar gemiddeld genomen verder op. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met circa 40 basispunten, terwijl de Duitse 10-jaarsrente nagenoeg onveranderd is ten opzichte van eind vorig jaar. De huidige renteniveaus hebben we lange tijd niet meer gezien. Het zeer ruime monetaire beleid en de resulterende zeer lage rentes waren één van de belangrijkste drijvers achter de hoge rendementen van aandelen de afgelopen jaren. Enerzijds dreef dit beleggers uit obligaties met negatieve rendementen naar aandelen, het enige alternatief (“TINA: there is no alternative”). Anderzijds resulteerden de lage rentes in lagere risicopremies voor aandelen, ofwel tot hogere waarderingen. Lage rentes resulteren namelijk in lagere kapitaalkosten, waardoor de (toekomstige) kasstromen tegen een lagere disconteringsvoet contant gemaakt worden en dus de waarde van een onderneming verhogen. Vooral groeiaandelen profiteerden hiervan. Des te opmerkelijker is het dat juist deze aandelen het dit jaar zo goed doen.
Kunstmatige intelligentie stuwt aandelenkoersen omhoog
Er zijn meerdere verklaringen dat aandelen het dit jaar zo goed doen. Zo stonden aandelen vorig jaar sterk onder druk door de stijging van de rentes, die toen nog veel harder waren gestegen dan dit jaar. Hierdoor stonden de aandelenwaarderingen aan het begin van dit jaar al een stuk minder hoog dan een jaar eerder. Ook bleek de angst voor een (diepe) recessie ongegrond. De economie, vooral de Amerikaanse, bleef redelijk goed liggen en de bedrijfswinsten vielen mede daardoor erg mee. Maar bovenal werden de aandelenrendementen opgestuwd door een aantal megacap-aandelen, die vleugels kregen door de “hype” rondom het thema van kunstmatige intelligentie (AI). Dat dit thema meer is dan een hype blijkt wel uit de cijfers van Nvidia, de onbetwiste marktleider op het gebied van hoogwaardige chips die ook voor toepassingen van AI gebruikt worden. Dit bedrijf verraste afgelopen week positief, net als het kwartaal daarvoor, met haar winstcijfers en omzetverwachtingen. Nvidia is met een rendement van 215% het best presterende aandeel in de MSCI World index en bereikte gedurende de week nog een nieuwe all time high.
Magnificent Seven trekken de kar
Nvidia is samen met zes andere Amerikaanse aandelen uit de MSCI World index verantwoordelijk voor meer dan de helft van het rendement van 13,7% (in $) dit jaar van deze index. Deze aandelen, waarvan een aantal ook nadrukkelijk profiteren van het thema AI, worden in de praktijk vaak aangeduid als “the Magnificent Seven”. Ze bestaan naast Nvidia uit: Apple, Amazon, Alphabet (Google), Meta (Facebook), Microsoft en Tesla. De grote bijdrage van deze aandelen dit jaar aan het rendement van de index komt niet alleen doordat deze aandelen hoge rendementen hebben behaald, maar ook omdat deze aandelen een groot gewicht hebben in de index. Momenteel vormen deze aandelen de top-7 van de MSCI World met een totaal gewicht in de index van 18,4%. Aan het begin van het jaar bedroeg het indexgewicht van deze aandelen nog 13,1%. De aandelen Nvidia, Tesla en Meta vielen toen overigens nog buiten de grootste zeven aandelen van de MSCI World index. Hun plek werd een jaar geleden nog ingenomen door United Health, Johnson & Johnson en Exxon Mobil. Apple heeft met ruim 5,1% veruit het grootst gewicht in de MSCI World index. De marktwaarde van Apple bedraagt $2,8 biljoen, circa drie keer de omvang van de Nederlandse economie. Afgelopen juli doorbrak Apple als eerste aandeel de grens van $3 biljoen.
Magnificent Seven zijn bepalend voor sector- en factorrendementen
De Magnificent Seven zitten verspreid over een drietal sectoren: Informatietechnologie (Apple, Microsoft en Nvidia), Duurzame consumentengoederen (Amazon en Tesla) en Communicatiediensten (Alphabet en Meta). Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze sectoren de best presterende sectoren dit jaar zijn. De impact van deze aandelen komt ook duidelijk naar voren bij de rendementen van de factorindices dit jaar. Zo vallen de Magnificent Seven over het algemeen niet binnen de kwalificaties van lage waarde en lage volatiliteit. Gedurende het jaar scoorden deze aandelen hoog op momentum, maar dat was nog niet vanaf het moment dat deze aandelen begonnen te presteren. Wel scoren deze aandelen gemiddeld hoog op ‘kwaliteit’. Deze factor is dan ook de best presterende factor dit jaar. De kans is groot dat een onderweging op de Magnificent Seven gemiddeld genomen dit jaar bij actieve strategieën tot underperformance heeft geleid.
Hoog gewaardeerd, maar geen zeepbelwaarderingen
De aandelenwaarderingen van de Magnificent Seven zijn hoog. Hierdoor worden in de praktijk regelmatig parallellen getrokken met de internetzeepbel in 2000. Het verschil met die periode is dat veel bedrijven destijds veel extremere waarderingen hadden en vaak nog niet eens winstgevendheid waren. De Magnificent Seven zijn wel winstgevende bedrijven die veelal ook nog eens bulken van de cash. De gemiddelde koerswinstverhouding (PE) voor de Magnificent Seven bedraagt 36,5, variërend van 23 voor META en 107 voor Nvidia, terwijl deze voor de MSCI World index 19,9 bedraagt (op basis van Bloomberg data). De koerswinstverhouding van de MSCI World exclusief de Magnificent Seven bedraagt 18, ofwel de Magnificent Seven zijn twee keer zo hoog gewaardeerd dan de rest van de markt. Op basis van de koersomzetverhouding (PS) is dat zelfs vier keer zo hoog. Desalniettemin lijkt de vergelijking met de zeepbel uit 2000 meer van toepassing op 2021/2022 toen veel bedrijven via zogenaamde SPAC’s een beursnotering kregen en vervolgens gedecimeerd werden omdat het vooral lege hulzen bleken te zijn. De Magnificent Seven zijn zeker geen lege hulzen en lijken ook niet priced for perfection. Dat neemt niet weg dat bij bijvoorbeeld afnemende economische activiteit de hooggespannen verwachtingen van deze aandelen niet waargemaakt kunnen worden, waardoor deze aandelen meer nog dan de rest van de markt onder druk kunnen komen te staan.