Economie eurozone onder druk
Economie eurozone onder druk
Over het eerste half jaar wist de eurozone nog nipt een recessie te vermijden. De kans is echter sterk opgelopen dat deze alsnog gaat komen. Zo wijst het voorlopige cijfer van de inkoopmanagersindex (PMI) voor augustus voor de vierde maand op rij op een afname van de bedrijfsactiviteit in de eurozone. Het indexniveau (PMI composite) bevindt zich nu op het laagste niveau sinds november 2020. De inkoopmanagersindex van de industrie wist tegen de verwachting in iets op te krabbelen, die van de dienstensector daalde daarentegen sterk. Beide sectoren rapporteerden een daling van zowel de productie als nieuwe orders. Hoewel de inflatiedruk al langere tijd daalt, liepen de productiekosten en de verkooprijzen in augustus juist weer iets op. De ECB staat dan ook voor het dilemma om de rente in september al of niet te verhogen. Sinds de publicatie van de PMI cijfers daalde de ingeprijsde kans op een renteverhoging van ruim boven de 50% naar 34% eind van de week. ECB-voorzitter Christine Lagarde benadrukte dat de beleidsrentes zo hoog vastgesteld worden als nodig, en zo lang als nodig hoog zullen blijven, om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2%.
Economie eurozone onder druk
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Inkoopmanagersindices duiden op afnemende groei VS
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Gemengd beeld Amerikaanse economie
De Amerikaanse economie laat een gemengd beeld zien. Wel lijkt de Amerikaanse economie zich per saldo nog steeds op te kunnen maken voor een zachte landing. Tenzij de inflatie niet goed onder controle komt en de rentes toch nog langere tijd een stuk hoger komen te liggen. Ook de voorlopige Amerikaanse inkoopmanagersindices daalden harder dan verwacht, vooral die van de industrie. De PMI composite index ligt nog wel boven de 50, wat duidt op economische groei. Regionaal waren er wel wat verschillen. Zo steeg de Richmond Fed’s Manufacturing index naar het hoogste niveau sinds zeven maanden en stegen ook de Chicago Fed National Activity index en de Kansas Fed Manufacturing index harder dan verwacht. De Philadelphia Fed’s Non-manufacturing index daalde echter sterk en ook het consumentenvertrouwen (Michigan University) daalde tegen de verwachting in. De verkopen van nieuwbouwwoningen stegen harder dan verwacht, terwijl de verkopen van bestaande woningen harder dan verwacht daalden. Ook de orders van duurzame goederen daalden harder dan verwacht, terwijl deze orders exclusief transportgoederen juist boven verwachting stegen. Zowel de bestaande als de nieuwe werkloosheidsuitkeringen daalden boven verwachting.
Jerome Powell hamert op de 2%-inflatiedoelstelling
Afgelopen week waren alle ogen gericht op de speech van Fed-voorzitter Jerome Powell op het jaarlijkse Jackson Hole symposium. Jerome Powell benadrukte dat het de taak van de Fed is om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2%. Om dit te bereiken is naar verwachting een periode van economische groei onder de trendgroei nodig en een verdere afzwakking van de arbeidsmarkt. Powell gaf echter aan dat er tekenen zijn dat de economie niet genoeg afkoelt. Als de relatief robuuste economische groei aanhoudt, bestaat het risico dat de inflatie niet snel genoeg daalt. In dat geval is volgens Powell een verdere verkrapping van het monetaire beleid gerechtvaardigd. Een eventuele renteverhoging bij de komende vergadering in september hangt af van de data de komende weken. Na de speech van Powell liepen de Amerikaanse rentes slechts licht op. De ingeprijsde kans op een renteverhoging in september liep op naar 21%. Markten geven dus nog steeds een grotere kans aan een rentepauze in september, maar prijzen wel een grotere kans (63%) in dat de beleidsrente in november 25 basispunten hoger staat.
“It is the Fed’s job to bring inflation down to our 2 percent goal, and we will do so. We are prepared to raise rates further if appropriate, and intend to hold policy at a restrictive level until we are confident that inflation is moving sustainably down toward our objective”.