Positieve rendementen
Aandelenmarkten herstellen
Na drie weken van negatieve rendementen, eindigden wereldwijde aandelen afgelopen week in het groen. Wereldwijde aandelen behaalden een winst van 0,7% in lokale valuta. Regionaal waren de verschillen klein. Japanse aandelen presteerden met een winst van 1,1% in lokale valuta het beste. Qua sectoren presteerde afgelopen week vooral de sector Informatietechnologie goed. Deze sector is ook dit kalenderjaar veruit de best presterende sector met een rendement van ruim boven de 30%. Afgelopen week waren alle ogen gericht op de cijfers van Nvidia, een Amerikaanse chipgigant die sterk profiteert van de vraag naar processoren voor toepassingen van kunstmatige intelligentie. Dit aandeel is één van de zogenaamde “Magnificent Seven”, een zevental technologie gerelateerde megacap-aandelen die een heel groot aandeel hebben in de koerswinsten van wereldwijde aandelenindices dit jaar (zie Uitgelicht).
Wereldwijde aandelen herstellen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse hypotheekrente in de lift
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Obligaties in de plus
Ook obligaties eindigden afgelopen week met positieve rendementen. Gemiddeld genomen daalden kapitaalmarktrentes gedurende de week licht. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met 2 basispunten naar 4,24% en de Duitse tegenhanger met 6 basispunten naar 2,56%. Een uitzondering was de Japanse 10-jaarsrente. Deze steeg naar 0,65%, het hoogste niveau sinds 2014. Op de kortere looptijden waren de dalingen gemiddeld genomen nog kleiner. De Amerikaanse 2-jaarsrente liet zelfs een stijging zien. Deze steeg naar 5,08%, het hoogste niveaus sinds 2006. Ook de Amerikaanse hypotheekrentes zitten in de lift. Zo noteerde de Amerikaanse 30-jaarshypotheekrente aan het einde van de week 7,3%, het hoogste niveau sinds 2000. De risicovollere obligaties eindigden afgelopen week ook in het groen, ondersteund door per saldo dalende risico-opslagen. EMD LC presteerde het beste met een rendement van 1,6% in euro. Het rendement kwam voor het grootste deel uit de stijging van de opkomendelandenvaluta’s ten opzichte van de euro.
Positieve rendementen voor grondstoffen
Ook grondstoffen eindigden de week in het groen. Alle subcategorieën behaalden positieve rendementen. Edelmetalen behaalden met 1,8% het hoogste rendement en energie met 0,3% het laagste rendement. Edelmetalen profiteerden van een daling van de reële rente. Vooral de zilverprijs profiteerde met een stijging van 6,5%. De prijs voor een vat Brentolie daalde met 0,4% naar $84,5. Ook de gasprijzen daalden, vooral de Europese gasprijs. Deze daalde met 7,5% naar €34,5 MWh. Gedurende de week steeg deze nog tot boven de €45 MWh. Reden daarvan was de dreiging van een staking bij één van de grootste LNG-exporteurs ter wereld in Australië. Nadat in de tweede helft van de week bleek dat een staking afgewend lijkt te gaan worden, daalde de Europese gasprijs sterk. Op de valutamarkten viel vooral de stijging voor de zesde week op rij van de Amerikaanse dollar op. Deze steeg afgelopen met 0,7% ten opzichte van de euro naar een koers van 1,0796. De Amerikaanse dollar is de afgelopen zes weken met circa 4% gestegen ten opzichte van de euro. Deze beweging is in lijn met de oplopende renteverschillen tussen de twee blokken en de per saldo gunstigere economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten dan in de eurozone.