Strijd tegen inflatie blijft een marathon
Amerikaanse inflatie nog steeds boven 5%
De Amerikaanse consumentenprijzen zijn in maart met slechts 0,1% gestegen ten opzichte van februari. Deze beperkte stijging is lager dan de 0,2% waar economen gemiddeld genomen op hadden gerekend. Daarmee lagen in maart de kosten voor levensonderhoud ruim 5% hoger dan jaar eerder. De grootste daling kwam op het conto van de prijzen voor energie en brandstof, die een kwart procent lager zijn uitgevallen. Voedselprijzen bleven nagenoeg onveranderd. De kerninflatie, de inflatie geschoond voor de volatiele energie- en voedselprijzen, bedroeg conform de verwachtingen 5,6% op jaarbasis. De prijsstijging kwam met name voor rekening van de stijgende kosten voor huisvesting, die jaar-op-jaar ruim 8% zijn gestegen. De kerninflatie exclusief huisvestingskosten, ook wel superkerninflatie genoemd, blijft met 5,8% op een hoog niveau liggen. Vooral de kosten voor andere core services liep verder op. Dit is mede een gevolg van de aanhoudende loondruk in de dienstensector. Om de inflatie onder controle te krijgen, is het van belang dat de arbeidsmarkt afkoelt.
Amerikaanse inflatie zakt onder kerninflatie
Bron: Bloomberg, Achmea IM
RBNZ aan kop met renteverhogingen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Angelsaksische landen verhogen rente in strijd met inflatie
Ook buiten de Verenigde Staten en de eurozone voeren landen een hardnekkige strijd met de blijvend hoge inflatie. In de Angelsaksische landen, respectievelijk het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, zijn de beleidsrentes daarom ook in korte tijd flink opgeschroefd. Het verwachte rentepad van de verschillende centrale banken verschilt aanzienlijk. Hoewel de prijzen in het Verenigd Koninkrijk begin van dit jaar nog opliepen, zal de inflatie naar verwachting richting het eind van het jaar afkomen. Verwacht wordt dat de Bank of England daarom de beleidsrente nog één keer met 25 basispunten zal verhogen tot 4,5%. In Canada loopt de inflatie naar verwachting halverwege het jaar terug naar 3%. De Bank of Canada verwacht daarom dit jaar geen verdere renteverhogingen en houdt vast aan een niveau rond de 4,5%. De Reserve Bank of Australia blijft naar alle waarschijnlijkheid bij een beleidsrente van 3,6%. Grote uitschieter is de Reserve Bank of New-Zealand (RBNZ) die in april haar beleidsrente met 50 basispunten verhoogde tot 5,25%. Nieuw-Zeeland blijft kampen met een inflatie boven de 7% en de RBNZ is vastberaden om dit onder controle te krijgen.
Japanse economie in de lift
Het sentiment in zowel de Japanse dienstensector als de maakindustrie steeg afgelopen maand. De inkoopmanagersindex van de maakindustrie (PMI Manufacturing) steeg van 47,7 in februari naar 49,2 in maart. Een niveau onder de 50 duidt op krimp, hierdoor lijkt men hier van een milde krimp uit gaan. Dit is een opvallende draai, omdat de vraag naar Japanse goederen al maanden afneemt. Het sentiment in de dienstensector (PMI Services) steeg voor de vierde achtereenvolgende maand naar een niveau van 55. Het sterke consumentenvertrouwen en uitvloeiende effecten van de coronapandemie voorzagen de dienstensector van een boost. De gecombineerde PMI Composite steeg naar 52,9.