De Amerikaanse dollar verliest kracht
Aandelenmarkten in het groen
Het was een positieve week voor de mondiale aandelenmarkten. De meevallende Amerikaanse inflatiecijfers en de stabiele arbeidsmarkt zorgden voor een positief sentiment op de beursvloer. Aandelen uit ontwikkelde markten noteerden een winst van 1,1% in lokale valuta. Over de hele linie genomen, behaalden Amerikaanse aandelen een rendement van 0,7% in Amerikaanse dollars. Binnen Amerikaanse aandelen is er een groot verschil tussen indices, zoals bijvoorbeeld de Dow Jones Industrial Average en de NASDAQ Composite Index. De ‘tech’ gedomineerde NASDAQ verloor vorig jaar ruim 30% in waarde, maar kent dit jaar, met een winst van 16% een uitstekend herstel. De Dow Jones daalde vorig jaar 8,8%, maar het herstel loopt met 2,2% ook nog achter bij andere marktindices. Europese aandelen kennen vooralsnog een sterk jaar. De Duitse DAX staat op een jaar-tot-dagrendement van 13,5% en de Franse CAC40 noteert een jaarwinst van 16,2%. Aandelenmarkten uit de opkomende landen profiteerden slechts gedeeltelijk , maar schreven met een winst van 0,6% in euro wel zwarte cijfers.
Dow Jones blijft achter bij andere indices
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse rentetermijnstructuur blijft invers
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Hogere rente drukt obligatiewinsten
Dat de strijd tegen inflatie nog niet is gestreden, bleek maar weer toen deze week de kapitaalmarktrentes weer opliepen. Obligatiebeleggers lijken na de rentepiek eind februari op dit moment lastig koers te kunnen kiezen. Zo worden periodes van dalende rentes afgewisseld met periodes van rentestijgingen. De Duitse 10-jaarsrente steeg deze week 25 basispunten en keerde terug naar het niveau van een maand eerder, rond 2,43%. De Amerikaanse tegenhanger liep 10 basispunten op tot 3,51%. De rentetermijnstructuur in zowel de Verenigde Staten als in Europa blijft invers, wat historisch duidt op een (aanstaande) recessie. Uit de laatste notulen blijkt dat ook de Fed later dit jaar uitgaat van een milde recessie. Door deze stijgende rente gaven obligaties een deel van de jaarwinst prijs. Highyieldobligaties konden als enige profiteren van de dalende risico-opslag en noteerden een plus.
Amerikaanse dollar onder druk, de euro profiteert
Op de valutamarkten staat de Amerikaanse dollar onder druk, terwijl de euro juist weet te profiteren. De milde Amerikaanse inflatiecijfers impliceren dat de Federal Reserve in haar komende beleidsvergadering de rente slechts met 25 basispunten zal verhogen. Dit zorgde ervoor dat de Amerikaanse dollar ten opzichte van de meeste andere valuta daalde naar het laagste punt in bijna een jaar. Aan renteverhogingen lijkt in de eurozone vooralsnog geen einde te komen. Hierdoor versterkte de euro juist ten opzichte van andere munten. De euro-dollarkoers sloot de week af boven de grens van $1,10. Op vrijdag eindigde de euro met $1,10 op het hoogste niveau sinds een jaar. Ook grondstoffenmarkten kenden een goede week. De prijzen voor zowel basismetalen, als voor agrarische grondstoffen stegen. Doordat ook de prijs voor een vat Brentolie voor de vierde achtereenvolgende week opliep, kende ook de energiegrondstoffen een plus. De grondstoffenindex (S&P GSCI) sloot 1,6% hoger af.