Inflatie verliest aan kracht
Europese inflatiecijfers lager dan verwacht
De nieuwste Europese inflatiecijfers stemden positief. Verschillende landen noteerden een lagere inflatie dan een maand eerder en veelal ook lager dan door economen werd verwacht. De inflatie in Nederland lag met 4,4% (j-o-j) fors onder de 8,0% van een maand eerder. Ook de inflatiecijfers van Duitsland en Spanje daalden met respectievelijk 1,3%-punt naar 7,4% (j-o-j) en 2,7%-punt naar 3,3%. Over de hele eurozone gemeten bedroeg de inflatie op jaarbasis in maart 6,9% ten opzichte van 8,5% in februari. De daling van de inflatiecijfers is vooral te danken aan basiseffecten en de daling van de energieprijzen. Er zijn echter twee duidelijke indicatoren die aangeven dat de strijd tegen de inflatie nog niet is gestreden. Ten eerste steeg de inflatie in de eurozone op maandbasis - ondanks de daling op jaarbasis - van 0,8% naar 0,9%. Ten tweede steeg de kerninflatie in de eurozone afgelopen maand op jaarbasis van 5,6% naar 5,7%.
Europese inflatie daalt onverwachts sterk
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Inflatie VS zwakt af
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse inflatiecijfers laten daling zien
Ook de Amerikaanse inflatiecijfers van februari die afgelopen week naar buiten kwamen lieten het beeld van een matiging in de geldontwaarding zien. De PCE Deflator kwam uit op 5,0% (j-o-j) tegen een 5,4% een maand eerder. In tegenstelling tot Europa heeft ook de kerninflatie In de VS een lichte daling ingezet. Deze kwam op jaarbasis uit op 4,6% tegen 4,7% een maand eerder. Op maandbasis daalde deze zelfs van 0,6% naar 0,3%. Het lijkt er daarmee op dat het krappere monetaire beleid van de Fed effect begint te sorteren. Ook andere economische indicatoren laten tekenen van afzwakking zien. De GDP-groei op jaarbasis kwam in het laatste kwartaal uit op 2,6% op jaarbasis. Een lichte daling ten opzichte van de 2,7% van een kwartaal eerder. Ook het consumentensentiment (University of Michigan Sentiment) kwam met 62,0 lager uit dan een maand eerder en dan werd verwacht.
Chinese diensten- en bouwsectoren optimistisch
Het sentiment in de Chinese dienstensector bleek afgelopen week onverwachts sterk. Terwijl bij de non-manufacturing PMI een daling van 56,3 naar 55,0 door economen werd verwacht, steeg de indicator naar 58,2. Onderliggend steeg met name het vertrouwen in de bouwsector fors. De hernieuwde investeringen in infrastructuur door de Chinese overheid zijn hierin een belangrijke factor. Daarnaast steeg ook het sentiment in de dienstensector. Een signaal dat de binnenlandse vraag een steeds belangrijkere factor voor de Chinese economie is en de economie langzaam weg beweegt van het exportmodel. De PMI voor de maakindustrie daalde daarentegen van 52,6 naar 51,9.