Risk-on appetite keert terug
Aandelen stijgen op inflatiecijfers en wegebben zorgen voor bankencrisis
De afzwakkende inflatie werd als goed nieuws ontvangen door de aandelenmarkten. Daarnaast lijken de zorgen voor een nieuwe financiële crisis weer wat naar de achtergrond te verdwijnen. Aandelen van ontwikkelde markten stegen 3,6% in lokale valuta. Binnen deze categorie waren het de Europese aandelen die met een plus van 4,1% het voortouw namen. Amerikaanse en Japanse aandelen volgden met een plus van 3,6% in lokale valuta gemeten. Aandelen van opkomende landen zetten afgelopen week ook een positief resultaat neer. Deze stegen met 1,6% in lokale valuta. Latijns-Amerikaanse aandelen zetten binnen deze categorie met een rendement van 2,6% het beste resultaat neer.
Aandelenmarkten hoger door afzwakkende inflatie
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrente fors hoger
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Hogere rente zet obligaties op verlies
De het wegebben van de zorgen over een financiële crisis zorgde ook op de kapitaalmarkten voor een risk-on sentiment. De Duitse 10-jaars rente steeg met 17 basispunten naar 2,29%. De Amerikaanse tegenhanger steeg met 9 basispunten naar 3,47%. Door deze stijgingen zetten Duitse en Amerikaanse staatsobligaties minnen van respectievelijk -1,4% en -0,6% neer. Ook kredietobligaties in euro hadden last van de hogere rente en verloren 0,7%. Wereldwijde highyieldobligaties profiteerden daarentegen met een rendement van 1,4% van forse dalingen van de risico-opslagen van ruim 40 basispunten voor Europese en 60 basispunten voor Amerikaanse obligaties. De rendementen van obligaties uit de opkomende landen (EMD) in lokale valuta en in harde valuta waren met respectievelijk 0,2% en 0,4% beperkt.
Grondstoffen hoger op Chinees sentiment
De positieve vooruitzichten voor China had zijn impact op grondstoffenmarkten. Energie sloot de week 6,3% hoger. De prijs voor een vat Brent-olie steeg met bijna $5 naar $79,9. Ook basismetalen, landbouwproducten en levend vee zagen de prijzen toenemen. De uitzondering was edelmetalen die hun prijs met 0,3% zagen dalen. Desondanks zijn edelmetalen dit jaar nog steeds de best presterende grondstoffensector. De uitslagen op de valutamarkten waren afgelopen week beperkt. De koers van de Amerikaanse dollar bleef onveranderd op $1,08 per euro staan. De meest in het oog springende beweging was de verdere afzwakking van de Russische roebel. Deze staat nu op 84,14 per euro. Dat is ongeveer het niveau waarop de munt stond toe de invasie van Oekraïne begon vorig jaar.