Aandelenmarkt ziet toch perspectief
Aandelenmarkten in de plus
De vrees voor verdere monetaire verkrapping en de daarmee gepaard gaande rentestijgingen zorgden afgelopen week voor flinke intradag-uitslagen. Toch wisten aandelen de winst vast te houden. Goede bedrijfsresultaten en de hoop op een pauze van de Fed zorgden voor een eindsprint van Amerikaanse aandelen, waardoor een mooie weekwinst resulteerde. Wereldwijde aandelen stegen met 3,3% in lokale valuta. Year-to-date bedragen de koersverliezen op wereldwijde aandelen nog steeds meer dan 20%. Amerikaanse aandelen presteerden afgelopen week het beste met een winst van 4,8%. Aziatische aandelenmarkten sloten de week daarentegen met verlies af. Aandelen uit de opkomende markten wisten in lokale valuta nog nipt in het groen te sluiten, in euro’s eindigden deze aandelen met een min van 0,2%.
Aandelen kampen dit jaar nog steeds met grote verliezen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes lopen op
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrentes lopen op
De meeste kapitaalmarktrentes liepen verder op gedurende de week. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg naar 4,2%, het hoogste niveau sinds 2007. De Duitse 10-jaarsrente steeg naar 2,4%, het hoogste niveau sinds 2011. Uitzonderingen waren de Italiaanse en Britse kapitaalmarktrentes, die beide licht daalden door het wegebben van politieke risico’s. De stijging van de Amerikaanse en Duitse kapitaalmarktrentes kwam vooral door een stijging van de inflatieverwachtingen. De rente op Amerikaanse hypotheken met looptijd van 30 jaar steeg tot net onder de 7%, het hoogste niveau sinds 2002. De meeste obligatiecategorieën eindigden de week met verlies. De grootste verliezers waren obligaties van opkomende landen in harde valuta (EMD HC), terwijl inflatiegerelateerde obligaties de week juist in de plus eindigden.
Gasprijzen vallen sterk terug
De meeste grondstoffen eindigden de week in de min. De prijs van een vat Brent olie steeg van $91,6 naar $93,5. De gasprijzen lieten daarentegen sterke dalingen zien. De Amerikaanse gasprijs daalde afgelopen week met circa 23% doordat de gasvoorraden flink opgelopen zijn. Ook in Europa hield de dalende trend aan sinds de gasprijs eind augustus een recordhoogte bereikte. Het relatief warme weer en anticipatie op maatregelen van Europese regeringsleiders, waaronder een mogelijk prijsplafond, zorgden voor een daling van de gasprijs van circa 20%. De Amerikaanse dollar daalde in waarde gedurende week. Het Britse pond veerde afgelopen donderdag even op nadat de Britse premier Lizz Truss haar ontslag indiende, maar daalde over de hele week gezien wel in waarde ten opzichte van de euro. De Japanse yen bereikte vrijdagmiddag het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar sinds 1990. Uiteindelijk sloot de Japanse yen de week toch nog hoger af ten opzichte van de Amerikaanse dollar.