Inflatiedruk houdt aan

Historisch grote verliezen voor obligaties

Door de aanhoudende zorgen over de hoge inflatie en de verwachte monetaire verkrapping stegen kapitaalmarktrentes afgelopen week naar de hoogste niveaus sinds lange tijd. Hierdoor liepen de verliezen op staatsobligaties dit jaar verder op. Het verlies op zowel Duitse als Amerikaanse staatsobligaties (7-10 jaar) bedraagt dit jaar circa 18%. Dit zijn historisch grote verliezen. De piek-dal-verliezen zijn nog groter, aangezien de daling van staatsobligaties al eind september 2020 werd ingezet. Het piek-dal-verlies van Amerikaanse staatsobligaties is het grootst sinds 1900 en dat van de Duitse Bund het grootst sinds 1945. Omdat ook aandelen dit jaar met forse verliezen kampen, resulteert dit jaar in het historisch slechtste kalenderjaarrendement van een traditionele portefeuille bestaande uit alleen aandelen en staatsobligaties (in de komende Investment Letter van oktober kunt u hier meer over lezen). Een einde aan de druk op zowel de aandelen- als de obligatiekoersen wordt pas verwacht zodra zicht is op het einde van renteverhogingen

Kalenderjaarrendementen Amerikaanse aandelen en obligaties (1871-2022)

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Vertrouwen Amerikaanse woningbouwers gekelderd

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Amerikaanse huizenmarkt onder druk

Uit de uitspraken van verschillende Fed-leden blijkt nog niet dat op korte termijn de monetaire verkrapping gepauzeerd wordt. Tot en met maart 2023 worden dan ook nog steeds verhogingen van de Amerikaanse beleidsrente ingeprijsd. Renteverlagingen worden pas in de tweede helft van volgend jaar verwacht. De grootste pijn van de opgetrokken rente voor de economie moet nog komen. Doordat de hypotheekrentes sterk gestegen zijn, staat de huizenmarkt echter nu al onder zware druk. Het sentiment onder woningbouwers nadert het niveau van maart 2020, het dieptepunt op de financiële markten ten tijde van de coronacrisis. Huizenprijzen vlakken af, woningverkopen zitten in een dalende trend en ook de bouw van nieuwe woningen stagneert. Lichtpuntje was dat het aantal bouwvergunningen harder steeg dan verwacht en daarmee de dalende trend een halt toeriep. Een ander lichtpuntje was de sterke stijging van de Amerikaanse industriële productie. Diverse leidende (vertrouwens)indicatoren wijzen echter nog steeds op afzwakkende economische groei.

Europese inflatiedruk houdt aan

Ook in Europa worden voorlopig nog volop renteverhogingen ingeprijsd. Naar verwachting piekt de beleidsrente van zowel de Europese Centrale Bank als de Bank of England pas medio volgend jaar. De inflatiedruk in Europa is nog veel groter dan in de Verenigde Staten. Dit komt doordat in Europa de energieprijzen veel harder zijn opgelopen. Daarnaast is er sprake van importinflatie door de zwakte van respectievelijk de euro en het Britse pond. Weliswaar werd het inflatiecijfer (CPI) van de eurozone over september neerwaarts bijgesteld, van 10% naar 9,9%, alle andere inflatiecijfers vielen afgelopen week wel hoger uit dan verwacht. Zo stegen in september de Duitse producentenprijzen harder dan verwacht, waardoor de jaar-op-jaar stijging onveranderd op 45,8% bleef. De hoge energiekosten dragen hier nog steeds het meest aan bij. Ook de Britse inflatiecijfers stegen harder dan verwacht. De CPI steeg van 9,9% naar 10,1% en de core CPI, exclusief voedsel en energie, van 6,3% naar 6,5%. De Retail Price Index (RPI), die ook de kosten voor huisvesting meeneemt, steeg zelfs van 12,3% naar 12,6%.

Britse inflatie loopt verder op

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Deel deze pagina