Risicovolle beleggingen onder druk
Aandelen eindigen in de min
De aandelenmarkten beleefde een wisselvallige week. Er werd in spanning afgewacht hoe de Amerikaanse inflatiecijfers zouden uitpakken. Toen de gerealiseerde inflatiecijfers tegen de verwachting in hoger uitvielen, kelderden de aandelenmarkten. Deze duikvlucht werd echter snel omgezet in een sprong naar boven, maar uiteindelijk werd de week toch in mineur afgesloten. Beleggers begonnen de week bijzonder optimistisch en speculeerden over een mogelijke piek in de inflatie. Toen echter de nieuwe inflatieverwachtingen van de Universiteit van Michigan uitkwamen, nam de nervositeit toe en verloren beleggers weer het vertrouwen. Zo noteerden aandelen uit de ontwikkelde landen een min van 1,4% in lokale valuta. Amerikaanse aandelen ging hard onderuit en verloren bijna 4,5%. Ook aandelen uit opkomende markten sloten de week af met een flink negatief rendement. Vooral Chinese aandelen gingen verder onderuit en hebben dit kalenderjaar al een derde van de beurswaarde prijs moeten geven.
Chinese aandelen in lokale valuta grootste verliezer
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Staatsobligaties wereldwijd op groot verlies
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Hoge rentes kleuren obligatiemarkten rood
Obligatiemarkten kenden een relatief rustige week. In de Verenigde Staten liepen de kapitaalmarktrentes licht op. Zowel de Duitse als de Amerikaanse 10-jaarsrente sloten de week respectievelijk af op 2,3% en 3,9%. Sinds het begin van het jaar zijn zowel de Duitse als de Amerikaanse 10-jaarsrente met 250 basispunten gestegen. Door het negatieve sentiment en sombere economische vooruitzichten verloren ook kredietobligaties in waarde. De risico-opslag voor ‘veilige’ investment grade obligaties eindige op 2,22% en de Europese high-yield daalde licht tot 6,04%. Mede hierdoor eindigen alle vastrentende categorieën in de min. Het kalenderjaarrendement op wereldwijde nominale staatsobligaties staat nu op -20%, terwijl inflatie gerelateerde staatsobligaties, door de stijgende reële rente, zelfs 30% in waarde verloren. Grote verliezen zijn dit jaar ook geleden op obligaties uit de opkomende markten in harde valuta (EMD HC). Door de flinke rentestijgingen en de sterke Amerikaanse dollar is de kans dat landen betalingsproblemen krijgen verder gestegen. De kredietopslag is vervolgens ook sterk opgelopen en ligt inmiddels boven de risico-opslag van Amerikaanse high-yield uit.
Grondstoffen onderuit
Ook de grondstoffenmarkten hadden een slechte week en noteerden flinke verliezen. De S&P GSCI index verloor 3,8% in euro’s. De onderliggende sectoren hadden een divers verloop. Zo profiteerden de basismetalen en de agrarische grondstoffen en gaven de energiesector en edelmetalen flink terrein prijs. Opmerkelijk is dat de prijs van gas al een aantal weken aan het dalen is. De gasprijs komt weer in de buurt van het niveau van voor de Russische inval in Oekraïne. De euro herstelde enigszins ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het Britse pond is weer verder in waarde gedaald ten opzichte van de euro.