Onrust houdt aan

Aandelen onder druk

Ook afgelopen week stonden aandelen onder druk. Vooral doordat de hawkish toon van de Fed-notulen afgelopen week een vervolg kreeg bij de Fed-vergadering. Maar naast de aanstaande verkrapping van het monetaire beleid dragen ook de afnemende economische groeivooruitzichten en de spanningen tussen Rusland en Oekraïne bij aan het negatieve sentiment. Lichtpuntje is dat de winstcijfers per saldo beter zijn dan verwacht. Zo verrasten onder andere de winstcijfers van grootgewichten Microsoft en Apple. Deze aandelen trokken de aandelenindices aan het eind van de week weer omhoog. Hierdoor sloten aandelen uit de ontwikkelde landen de week met een beperkt verlies van 0,1% in lokale valuta. Amerikaanse aandelen eindigden zelfs in het groen, terwijl aandelen uit de opkomende landen de week eindigden met een flinke min van 3,7% in lokale valuta.

Aandelen onder druk

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Amerikaanse rentermijnstructuur vervlakt

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Vastrentende waarden in de min

De meeste obligaties eindigden afgelopen week in de min. Door de combinatie van oplopende risicovrije rentes en oplopende risico-opslagen eindigden zowel staatsobligaties als de meer risicovolle kredietobligaties met verlies. Uitzonderingen waren inflatie gerelateerde obligaties (ILB’s) en EMD LC in euro. Laatstgenoemde profiteerde van de stijging van de opkomendelandenvaluta’s ten opzichte van de euro. Zowel de Duitse als de Amerikaanse 10-jaarsrente stegen beide met enkele basispunten. De Amerikaanse rentes op de kortere looptijden stegen harder, waardoor de Amerikaanse rentetermijnstructuur verder vervlakte. De Duitse rentetermijnstructuur laat juist een versteiling zien. Mede door de oplopende renteverschillen bereikte de Amerikaanse dollar de hoogste koers ten opzichte van de euro sinds juni 2020.

Energieprijzen in de lift

Voor de vijfde week op rij eindigden grondstoffen in de plus. Met een rendement van 1,9% voor de brede S&P GSCI grondstoffenindex behaalde grondstoffen deze week veruit het hoogste rendement. Dit kwam vrijwel geheel voor rekening van de energieprijzen. Ook de agrarische grondstoffen stegen, terwijl de metaalprijzen daalden. De olieprijs steeg voor de zesde week op rij. Met een stijging van 2,4% bereikte de prijs van een vat Brent olie de $90, het hoogste niveau van de afgelopen zeven jaar. Ondanks dat de OPEC-landen en Rusland de olieproductie iets hebben opgevoerd, blijft het aanbod achter bij de robuuste vraag. Ook de spanningen tussen Oekraïne en Rusland, een belangrijke speler op de olie- en gasmarkt, zorgen voor opwaartse druk. Zo stegen de gasprijzen afgelopen week nog harder. Zowel de Amerikaanse als de Europese gasprijs stegen beiden met circa 15%.

Olieprijs blijft maar doorstijgen

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

image
image
image

Deel deze pagina