Jerome Powell stelt markten teleur
Fed ziet nog geen einde renteverhogingen
De Federal Reserve Bank van Kansas City hield afgelopen dagen zijn jaarlijkse symposium in Jackson Hole, Wyoming. Markten waren met name geïnteresseerd in wat Fed-voorzitter Jerome Powell zou zeggen over de inflatie en mogelijke renteverhogingen. Door een lichte daling in het Amerikaanse inflatiecijfer in de afgelopen maanden waren markten gaan denken dat de rente misschien ook minder hard zou hoeven te stijgen om de inflatie in bedwang te houden. Powell stelde de markten echter teleur. Met een PCE-inflatiecijfer van 6,3% op jaarbasis zit de inflatie nog steeds ruim boven de doelstelling van 2%. Powell stelde dat de beleidsrente om deze reden verder zal stijgen en waarschijnlijk langere tijd relatief hoog zal blijven. Hij verwees hierbij naar de geschiedenis die leert dat er een groot risico kleeft aan te snel versoepelen. Hij gaf aan dat het monetaire beleid waarschijnlijk zal worden gevoeld in de Amerikaanse economie en op de arbeidsmarkt. “Reducing inflation is likely to require a sustained period of below-trend growth”, aldus Jerome Powell.
PCE-inflatiemaatstaf daalt niet snel genoeg
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Vooruitzichten Duitsland verslechteren
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Forse Europese renteverhoging in het verschiet
De ECB worstelt met het omlaag krijgen van de inflatie. Door de alsmaar stijgende energieprijzen zit Europa in een energiecrisis (zie Uitgelicht). De relatief lage rente in Europa zet ook de euro onder druk waardoor de inflatie via de importprijzen verder wordt aangewakkerd. Binnen de ECB gaan er daarom steeds meer stemmen op – waaronder die van DNB-president Klaas Knot – om op de beleidsvergadering in september een forse renteverhoging van 75 basispunten aan te kondigen. Het Europese bedrijfsleven ziet de economische omgeving verslechteren. De meest recente inkoopmanagersindices laten een lichte daling zien. De Composite PMI voor de eurozone daalde licht van 49,9 naar 49,2. En de Duitse IFO Business Climate index daalde van 88,6 naar 88,5.
Stimulus voor kwakkelende Chinese economie
De Chinese economie blijft worstelen met het coronavirus. Het stringente zero covid beleid van de overheid leidt bij elke constatering van een besmetting tot uitgebreide testcampagnes met een grote impact op het sociale leven. Afgelopen week werd een nieuwe campagne gelanceerd in miljoenenstad Chongqing nadat in drie weken tijd 150 besmettingen waren geconstateerd. Terwijl temperaturen tot boven de 40°C stegen werden inwoners verplicht in de rij voor een coronatest te staan. Daarnaast kampt China – net als Europa – deze zomer met extreme hitte en droogte. Door het sterk gedaalde watervolume in de Chinese rivieren genereren de belangrijke waterkrachtcentrales onvoldoende stroom om de industrie draaiende te houden. Verschillende fabrieken hebben hierdoor afgelopen week de werkzaamheden tijdelijk moeten staken. Om de economie te ondersteunen verlaagde de centrale bank van China afgelopen week de rente licht. Daarnaast kwam de regering donderdag met een 19-punten plan om de economie te ondersteunen. Het is onwaarschijnlijk dat deze maatregelen veel zoden aan de dijk zetten. Economen gaan ervanuit dat de Chinese economie in 2022 met circa 4% zal groeien. Dat is beduidend lager dan de 5,5% die de Communistische partij denkt te realiseren.