Hawkish toon Fed en ECB schokt financiële markten
Aandelen reageren teleurgesteld op Powell
De hawkish toon van Fed-voorzitter Jerome Powell gaf afgelopen vrijdag een stevige dreun aan de aandelenmarkten. De S&P 500 stond vrijdagochtend nog op een beperkte weekwinst, maar stortte in de uren na Powells speech naar beneden om de week uiteindelijk ruim 4% lager te eindigen. De verliezen op de Europese en Japanse beurzen waren door het late tijdstip van de speech met minnen van respectievelijk 2,5% en 0,6% beperkter. Per saldo sloten wereldwijde markten van ontwikkelde landen de week 3,3% in lokale valuta lager. Aandelenuit de opkomende markten noteerden daarentegen een kleine plus van 0,5% in lokale valuta. Deze kwam vooral op het conto van Chinese aandelen. Door het nieuws donderdag dat de regering met extra stimulus zou komen, maakte de MSCI China index een sprong van 3,7% in lokale valuta.
S&P daalt na speech Powell
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Markten prijzen meer renteverhogingen in (verwachting beleidsrente einde 2022)
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Obligatiemarkten prijzen meer renteverhogingen in
Door de hawkish toon van de Fed en de ECB afgelopen week houden markten rekening met grotere rentesprongen. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 7 basispunten naar 3,04%. De 10-jaarsrente op Duitse staatsobligaties steeg met 16 basispunten naar 1,39%. In de eurozone steeg de verwachting voor de beleidsrente voor juli 2023 van 1,7% naar 2,1%. De hogere rente betekende slecht nieuws voor de meeste vastrentende categorieën. Staatsobligaties en kredietobligaties leverden in Europa ruim 1% in. Wereldwijde highyieldobligaties daalden met 0,6% (hedged naar euro’s). Schuldpapier uit opkomende landen hield de schade beperkt. EMD genoteerd in harde valuta noteerde 0,2% lager en EMD genoteerd in lokale valuta bleef vlak.
Grondstoffen hoger door energie en landbouwproducten
Grondstoffen deden afgelopen week goede zaken. De brede grondstoffenindex steeg met 3,6% in euro’s. De belangrijkste drijfveer was de energiesector die 3,9% in euro’s hoger noteerde. Het Europese gastekort stuwt wereldwijd energieprijzen omhoog (zie Uitgelicht). De prijs van een vat Brentolie noteert nu $101, ruim $4 hoger dan een week eerder . De sterkste stijger bij grondstoffen waren echter landbouwproducten. Onder andere de prijs van koffie steeg ruim 12% door een lager dan verwachte opbrengst in Vietnam. Op de valutamarkten waren de uitslagen relatief beperkt. De eurodollarkoers fluctueerde de hele week rond pariteit. Momenteel krijgt men voor 1 euro net geen dollar.