Negatief sentiment grijpt om zich heen
Bear market in aandelen
Het sentiment op de aandelenmarkten blijft slecht. De wereldwijde aandelenmarkten daalden afgelopen week met ruim 5%. Wederom daalde de Amerikaanse aandelenmarkt harder dan die in de eurozone en de opkomende landen. Met koersdalingen van meer dan 20% bevinden aandelen uit de ontwikkelde landen (MSCI World) zich inmiddels in een bear market. Wat beleggers vooral zorgen baart is dat er zich een perfecte storm begint af te tekenen. In eerste instantie stonden de aandelenmarkten onder druk van de hoge inflatie en de onrust rondom de oorlog in Oekraïne. Hier kwamen de oplopende kapitaalmarktrentes en versnelde verkrapping van het monetaire beleid bij. De afzwakkende economie en oplopende kans op een recessie maken het plaatje nu compleet. Er zijn steeds meer signalen dat de economische groei de komende kwartalen gaat terugvallen. In combinatie met oplopende rentes en hardnekkig hoge inflatie belooft dat weinig goeds voor aandelenbeleggers.
Slecht jaar voor aandelen (MSCI)
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Langlopende obligaties op zwaar verlies
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Bear market in obligaties
De afgelopen decennia ging een bear market in aandelen hand in hand met dalende kapitaalmarktrentes. Staatsobligaties fungeerden daardoor als een reddingsboei in tijden van stress. Dat is nu wel anders. Door de aanhoudend hoge inflatie en het daardoor noodzakelijke versneld optrekken van de beleidsrentes, blijven de kapitaalmarktrentes wereldwijd sterk oplopen. Alle obligatiecategorieën staan hierdoor op verlies. Langlopende obligaties laten verliezen zien van meer dan 20%. Ook (staats)obligaties zitten daarmee in een bear market. Doordat de rente zo extreem laag was, komt de stijgende rente extra hard aan. De zeer lage couponrentes bieden nauwelijks compensatie voor de kapitaalverliezen. Daarnaast is de gevoeligheid van obligaties voor renteveranderingen (duratie) extra groot door de zeer lage renteniveaus. Dat rol van staatsobligaties als safe haven nu niet werkt, komt niet onverwacht. In de Investment letter ‘safe haven no more’ uit juni 2020 lieten we de kwetsbaarheid en het gebrek aan opwaarts potentieel bij staatsobligaties al zien. Het huidige klimaat maakt pijnlijk duidelijk dat ook een belegging in ‘veilige’ (staats)obligaties gepaard kan gaan met zware verliezen.
Bear market in cryptovaluta
Beleggers die hoopten dat cryptovaluta de rol van safe haven en inflatiehedge zouden vervullen, komen dit jaar van een koude kermis thuis. De turbulentie op de cryptomarkten is nog groter dan op de reguliere financiële markten. Vrijwel alle cryptomunten staan op fors verlies. Bitcoin is dit jaar al meer dan 50% in waarde gedaald en de verliezen bij veel andere cryptovaluta zijn nog groter. Twee beleggingscategorieën die dit jaar wel goede diversificatie bieden zijn grondstoffen en CTA (trendfollowing). Hoewel grondstoffen afgelopen week een verlies van bijna 6% noteerden, staat de categorie dit kalenderjaarrendement nog steeds op een rendement van ruim 40%. Grondstoffen profiteren vooral van de sterk gestegen prijzen voor energie en agrarische producten. CTA’s maken met een rendement van circa 25% hun rol als crisishedge waar. Deze categorie profiteert van de sterke trends en grote koersuitslagen op de financiële markten. Daarmee laten deze categorieën de meerwaarde zien van goede portefeuillediversificatie.