Powell ontpopt zich als havik

Fed zet grootste rentestap sinds 1994

Zoals verwacht verhoogde de Amerikaanse centrale bank (Fed) de beleidsrente met 75 basispunten naar de bandbreedte van 1,5% tot 1,75%. Het was voor het eerst sinds 1994 dat de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente met een stap van 75 basispunten verhoogde. De beleidsrente is nu terug op het niveau van voor de coronacrisis. Fed-voorzitter Jerome Powell maakte duidelijk dat de beleidsrente de komende maanden verder omhoog gaat. Een rentestap van 75 basispunten wordt volgens Powell geen gewoonte, dus waarschijnlijk zal de beleidsrente in juli met 50 basispunten worden verhoogd. Daarna zullen meer renteverhogingen volgen waardoor de beleidsrente eind 2022 naar verwachting 4% bedraagt. Op de financiële markten werd in eerste instantie lauw gereageerd op de renteverhoging. Het is echter maar de vraag of dat terecht is.

Powell benadrukt de noodzaak om inflatie te beteugelen

Met het versneld optrekken van de beleidsrente ontpopt Powell ontpopt zich namelijk als een inflatiehavik. De Fed heeft de laatste tijd in hoog tempo afscheid genomen van het narratief dat de hoge inflatie slechts tijdelijk is. Er is brede consensus bij de centrale bank dat het bestrijden van de inflatie momenteel voorrang verdient. Daarmee wil de centrale bank koste wat kost voorkomen dat de hoge inflatie zich verankert in de hoofden van de consument. Het boven verwachting hoge inflatiecijfer van 8,6% in mei en de oplopende inflatieverwachtingen onder consumenten waren voor Powell dan ook de directe aanleiding om de beleidsrente niet met 50 basispunten maar met 75 basispunten te verhogen. Langer wachten was volgens de Fed-voorzitter geen optie. De Amerikaanse centrale bank committeert zich daarmee volledig aan het snel onder controle brengen van de inflatie.

Economische risico’s stijgen door nadruk op inflatiebestrijding

De focus op het bestrijden van de inflatie betekent echter ook dat de kans op een recessie stijgt. Het versneld verkrappen van het monetaire beleid brengt namelijk risico’s met zich mee voor de economische groei. Rentegevoelige delen van de economie, zoals de woningmarkt, worden negatief geraakt door de snel stijgende rente. Powell onderkent dit ook, maar volgens hem zijn de risico’s van de hoge inflatie groter dan de risico’s van een groeivertraging. De Fed gaat vooralsnog niet uit van een recessie. De economie koelt weliswaar af maar de onderliggende groeitrend is gezond. De arbeidsmarkt is extreem krap, met een historisch lage werkloosheid, en de consumentenbestedingen zijn op peil. Powell verwacht daarom een zachte landing voor de Amerikaanse economie. De Fed heeft de groeiverwachtingen voor de komende jaren wel fors verlaagd tot onder de 2% per jaar. Wat tegen de voorspellingen van de Fed pleit, is dat centrale banken er zelden in slagen om de economie een zachte landing te laten maken.

Fed-beleid heeft grote impact op de financiële markten

Het beleid van de Amerikaanse centrale bank heeft grote impact op de financiële markten. De Amerikaanse dollar is nog steeds de wereldwijde reservemunt. De dollar en dollarleningen zijn de smeermiddelen van de wereldeconomie. De prijs en beschikbaarheid (liquiditeit) daarvan worden bepaald door het Fed-beleid. Daarnaast zijn de Amerikaanse aandelen- en obligatiemarkten nog steeds de dominante financiële markten. Het laatste half jaar is de Amerikaanse monetaire beleid sterk verkrapt. Dit is zichtbaar in de ingeprijsde beleidsrente. Zo is de marktverwachting voor de beleidsrente eind 2022 gestegen van circa 0,5% eind 2021 tot circa 4% nu. Dit is de belangrijkste reden achter de sterk stijging van de Amerikaanse kapitaalmarktrente en de terugval op de aandelenmarkten.

Amerikaanse beleidsrente op weg naar 4%

Bron: Bloomberg, Achmea IM

“My colleagues and I are acutely focused on returning inflation to our 2% objective,”

Fed-voorzitter Jerome Powell

Inflatieverwachtingen obligatiemarkt liggen nog in lijn met Fed-doelstelling

Bron: Bloomberg, Achmea IM

“The Federal Reserve is going to hike interest rates until policymakers break inflation, but the risk is that they also break the economy,”

Ryan Sweet, Moody’s hoofd monetary policy research

Markt prijst steeds snellere verkrapping in

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Deel deze pagina