Druk op centrale banken neemt toe
Amerikaanse woningbouw valt terug
De Amerikaanse woningbouw koelt af door de sterk stijgende hypotheekrentes en de aanhoudende problemen in de productieketens. Dat blijkt uit de laatste cijfers over de Amerikaanse woningmarkt. De housing starts (nieuwbouw) daalde in mei met 14,4% naar 1,55 miljoen op jaarbasis. Dat is het laagste niveau in meer dan een jaar. Ook het aantal bouwvergunningen viel terug. Het lijkt er daarmee op dat de woningbouw onder druk komt te staan van de scherp gestegen hypotheekrentes. Die zijn gestegen tot het hoogste niveau sinds 2008, de 30-jaars hypotheekrente nadert de 6%. De gestegen hypotheekrentes drukken de vraag naar woningen waardoor ook het sentiment in de bouwsector onder druk staat. De NAHB-sentimentindicator daalde in juni van 69 naar 67. Dat is het laagste niveau in 2 jaar. Tegelijkertijd blijven problemen in de productieketens en sterk gestegen materiaalkosten voor vertragingen in de woningproductie zorgen. De verwachte vertraging in de huizensector is slecht nieuws voor de Amerikaanse economie.
Housing starts lijken gepiekt
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Sterke stijging Italiaanse rente en risico-opslag
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Hoge inflatie en landenspreads zetten ECB klem
De Europese Centrale Bank (ECB) kwam in spoedzitting bijeen om over de snel stijgende kapitaalmarktrentes te praten. De centrale bank zit hierdoor in een lastig parket. De aanhoudend hoge inflatie maakt een verhoging van de beleidsrente onvermijdelijk. Dit zorgt echter voor turbulentie op de obligatiemarkten. Vooral de sterke stijging van de Italiaanse rente is reden tot zorg. De Italiaanse rente steeg tot boven de 4%, het hoogste niveau in 12 jaar. Het renteverschil met de Duitsland liep op tot 240 basispunten. Door de snel stijgende rente kan Italië in financiële problemen komen. Niet voor niets deed de Italiaanse premier Draghi een oproep om de beleidsrente niet te verhogen. De kans is echter klein dat de ECB de rente niet verhoogt. Wel beseft de ECB dat Italië en andere zwakkere eurolanden kwetsbaar zijn voor de beleidsnormalisatie. Hiervoor zoeken ze een oplossing. Na de spoedzitting maakte de ECB bekend dat de rente en aflossingen uit het obligatie-opkoopprogramma (PEPP) voortaan flexibel worden ingezet. Dit komt neer op herbeleggen in Italiaanse staatsobligaties. Het is maar de vraag of dit genoeg is. Daarom gaat de ECB versneld een instrument ontwikkelen om de fragmentatie op de euro-obligatiemarkten te bestrijden.
Zwitserse centrale bank verrast met renteverhoging
De Zwitserse centrale bank (SNB) verraste vriend en vijand met de eerste renteverhoging in 15 jaar. De beleidsrente werd met 50 basispunten verhoogd naar-0,25%. Meer renteverhogingen zijn niet uit te sluiten. Het is een opvallende beleidswijziging voor de SNB. De laatste jaren lag de nadruk van het beleid op het voorkomen dat de Zwitserse Frank te sterk in waarde zou stijgen. Om dat doel te bereiken werd de beleidsrente diep negatief gemaakt. De focus van de SNB is nu echter verschoven naar het bestrijden van de inflatie. Die liep in mei op tot 2,7%. Daarmee is de inflatie fors lager dan in de eurozone en de Verenigde Staten, maar de centrale bank wil voorkomen dat ook in Zwitserland de inflatie uit de hand loopt. Het was overigens niet alleen de Zwitserse centrale bank die op de rem trapte. Ook de centrale banken van Verenigd Koninkrijk en Hongarije gingen over tot een renteverhoging om de inflatie in te dammen.