Vertrouwen hoog, maar zwakt af

Deltavariant tempert optimisme eurozone

Diverse vertrouwensindicatoren duiden op robuuste economische groei in de eurozone. Zo bevinden de vertrouwensindicatoren van de Europese Commissie zich op hoge niveaus, maar wel iets lager dan de maand ervoor. Ook de inkoopmanagersindices laten een vergelijkbaar beeld zien. De definitieve cijfers van de inkoopmanagersindices werden licht neerwaarts bijgesteld en vielen iets terug van hoge niveaus. Het economische momentum neemt dus af. Dit is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de deltavariant van het coronavirus, waardoor diverse landen opnieuw beheersingsmaatregelen instelden. Toch zijn er ook landen, zoals België, die juist bijna alle coronamaatregelen weer loslaten. Ondertussen is ook in de eurozone de inflatie behoorlijk opgelopen. Zo stegen de consumentenprijzen (CPI) sterker dan verwacht met 3% jaar-op-jaar; de producentenprijzen (PPI) stegen met 12,1% jaar-op-jaar. Ook de kerninflatie (CPI core), de inflatie zonder de volatiele energie- en voedselcomponenten, steeg sterker dan verwacht naar 1,6% jaar-op-jaar. Deze ontwikkelingen houden binnen de ECB de gemoederen bezig. Zo waarschuwen diverse centralebankpresidenten, zoals Klaas Knot en Jens Weidmann, voor de risico’s van verder oplopende inflatie en pleiten zij voor afbouw van monetaire stimulansen. Alle ogen zijn dan ook gericht op de ECB-vergadering deze week.

Inflatie in de eurozone loopt op

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Vertrouwen Amerikaanse consument onderuit

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Vertrouwen Amerikaanse consument onderuit

De vertrouwenscijfers voor de Amerikaanse economie laten een vergelijkbaar beeld zien aan die van de eurozone. De cijfers liggen nog steeds op hoge niveaus, maar nemen af. Zo daalde het vertrouwen van de Amerikaanse consument een stuk harder dan verwacht. Ook daar lijkt een opleving van het coronavirus de belangrijkste oorzaak te zijn. De vertrouwenscijfers binnen het bedrijfsleven laten een gemengder beeld zien. Binnen de industrie is het vertrouwen nog steeds erg hoog, maar loopt dit per saldo wel iets terug. Opvallend was de onverwacht sterke stijging van de component ‘nieuwe orders’, die een goede indicator is voor toekomstige productie. Binnen de dienstensector was de daling van het vertrouwen per saldo scherper. Deze sector heeft dan ook veel meer te lijden onder de coronapandemie.

Vertrouwen Aziatische economieën relatief laag

De economische vertrouwenscijfers in Azië blijven over het algemeen achter bij die van het Westen. Vooral de inkoopmanagersindices van China staan onder druk. Zo daalde de PMI Caixin manufacturing index naar 49,2, wat op economische krimp duidt. Deze index representeert de kleinere private bedrijven. De officiële Chinese inkoopmanagersindex, die meer een afspiegeling is van de grotere staatsbedrijven, eindigde voor de industrie nog net boven de 50. De vertrouwensindices van de dienstensector eindigden beide wel ruim onder de 50. Ook het momentum in de omringende landen is afgenomen, deels door de afgenomen handel met China en deels door de ingestelde coronabeheersingsmaatregelen. Wel zijn er grote regionale verschillen. Zo bevindt de inkoopmanagersindex van de Taiwanese industrie zich op een niveau van 58,5, terwijl die van Vietnam 40,2 bedraagt. De inkoopmanagersindex van de Japanse industrie werd positief bijgesteld naar 52,7. Masazumi Wakatabe, vicepresident van de Japanse centrale bank, gaf echter aan dat groeiverwachtingen mogelijk later deze maand neerwaarts worden bijgesteld als gevolg van de uitbreiding en de verlenging van de noodtoestand in Japan. Ondertussen kondigde de Japanse premier Yoshide Suga afgelopen week aan, na nauwelijks een jaar als premier, af te treden. Door een reeks schandalen, de gebrekkige aanpak van de coronacrisis en de dure Olympische Spelen kelderde zijn populariteit.

Vertrouwen Chinese economie laag

Bron: Bloomberg, Achmea IM

image
image
image

Deel deze pagina