De uitdagingen van het herstel

Fed-president Jerome Powell uit zorgen over ongelijkheid herstel

Fed-president Jerome Powell toonde zich afgelopen week positief over het herstel van de Amerikaanse economie. De Amerikaanse vaccinatiecampagne lijkt zijn vruchten af te werpen en het optimisme is in grote delen van de economie teruggekeerd. De ongelijkheid van het herstel blijft echter een punt van zorg. De werkloosheid onder hoogopgeleide Amerikanen bedraagt nog slechts 6%, terwijl de werkloosheid onder de laagst betaalde Amerikanen op 20% blijft hangen. Dit laatste is ook terug te zien in de tegenvallende banencijfers die afgelopen week werden gepubliceerd. De stijging van de non-farm payrolls bleef steken op 266.000, terwijl economen van een stijging van 1 miljoen nieuwe banen waren uitgegaan. Ook de records op de aandelenmarkten en de sterke stijging van de huizenprijzen (12% op jaarbasis) verhogen de ongelijkheid.

Amerikaans banencijfer stelt teleur

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Herstel dienstensector Europa blijft mager

Bron: Bloomberg, Achmea IM

ECB zet in op groen herstel

De Europese leiders kwamen afgelopen week in het Portugese Porto bijeen voor een EU-top. Tijdens de top stonden de coronacrisis en de steunmaatregelen centraal. In tegenstelling tot Jerome Powell stelde ECB-president Christine Lagarde juist dat door de steunmaatregelen de ongelijkheid was afgenomen. De coronacrisis zelf was de oorzaak van de toegenomen ongelijkheid. Desondanks blijft het van belang de ongelijkheid te monitoren, stelde Lagarde. Daarbij wees Lagarde op het mandaat van de ECB dat zich – in tegenstelling tot het mandaat van de Fed – alleen richt op prijsstabiliteit. Overheden moeten met het begrotingsbeleid de herverdelingseffecten glad strijken. Lagarde stelde daarnaast dat klimaatverandering nu al een impact op de prijsstabiliteit heeft. De ECB zal zich daarom inzetten om de kapitaalmarkten te vergroenen. Groene beleggingen zoals green bonds zouden daarmee een voorkeursbehandeling krijgen. Momenteel is de ECB al een grote belegger in dergelijke instrumenten. Circa 60% van alle in 2020 in Europa uitgegeven green bonds is door de ECB opgekocht. Het Europese economische herstel verloopt ondertussen minder voorspoedig dan gehoopt. Veel Europese macro-cijfers bleven afgelopen week wat achter bij de verwachtingen. Zo kwam de groei van de industrie in Frankrijk en Duitsland iets lager uit dan verwacht. En bleef de Duitse PMI voor de dienstensector met 49,9 net onder de 50 – het niveau dat op groei duidt.

Joe Biden wil patenten vrijgeven

In een poging om de wereldwijde uitrol van vaccins te versnellen, lanceerde de Amerikaanse president Joe Biden een plan om de patentbescherming op coronavirusvaccins op te heffen. Het idee hierachter is dat meer productiecapaciteit wordt benut en de landen met vaccintekorten de vaccinatiegraad kunnen opkrikken. Vooral opkomende landen als India en Zuid-Afrika toonden zich positief over dit plan. Zoals te verwachten kwam er vanuit de farmaceutische industrie kritiek. Het vandaag vrijgeven van een patent betekent niet dat andere partijen het complexe productieproces van de vaccins morgen operationeel hebben. Ook de EU toonde zich sceptisch. Niet de patenten, maar de exportverboden van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zorgen voor vertraging in de wereldwijde uitrol van vaccins. Beide landen hebben hier ogenschijnlijk in hun eigen vaccinatiecampagne van geprofiteerd: respectievelijk 59% en 67% van de Amerikaanse en Britse volwassenen hebben inmiddels minimaal één vaccin toegediend gekregen.

Toegediende vaccinaties als % van de bevolking

Bron: Bloomberg, Achmea IM

De vaccinatiegraad ligt lager doordat sommige personen twee doses vaccin hebben toegediend gekregen.

image
image
image

Deel deze pagina