
Recessievrees door coronavirus
Angst voor gevolgen corona pandemie
De week stond in het teken van het coronavirus. Het aantal coronabesmettingen in vooral Italië, Zuid Korea en Iran stijgt snel. Ook elders in de wereld neemt het aantal besmettingen toe. Toonaangevende virologen en epidemiologen geven aan dat een verdere verspreiding niet is te voorkomen. Dit voedt de angst voor een wereldwijde pandemie met grote sociale en economische gevolgen. De situatie in China dient daarbij als schrikbeeld. De drastische quarantaine maatregelen hebben in Chinese economie grotendeels platgelegd. De groei over het eerste kwartaal van 2020 valt hierdoor vrijwel zeker terug naar 2% tot 4% op jaarbasis, dat zou de laagste kwartaalgroei zijn in decennia. Het wordt hierdoor ook lastig om van doelstelling van 6% groei over 2020 te halen. Door de centrale rol van China in de wereldwijde productieketens is er ook de schade voor de wereldeconomie. Hoe langer de coronacrises duurt, des te groter de schade. De groeiverwachtingen voor 2020 worden dan ook vrijwel zeker terug geschaald.
“I think the likely outcome is that it will ultimately not be containable.”
Epidemioloog Marc Lipsitch in The Atlantic
Chinees ondernemersvertrouwen keldert

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Chinese vertrouwensindicatoren storten in
De eerste belangrijke Chinese cijfers na de uitbraak van het coronavirus schetsen een somber beeld van de economie. De inkoopmanager-indices van zowel de industrie- als de dienstensector daalden in februari naar het laagste niveau ooit. Het Chinese ondernemersvertrouwen ligt nu lager dan tijdens de financiële crisis van 2008-2009. De manufacturing PMI zakte met een niet eerder geziene 14,3 punten van 50 naar 35,7. De non-manufacturing PMI liet een nog grotere daling zien. Het vertrouwen in de dienstensector stortte volledig in en zakte van 54,1 naar 29,6. Dergelijke vertrouwensdalingen in één maand zijn ongekend, zeker voor de doorgaans relatief stabiele Chinese cijfers. De vertrouwensval komt niet onverwacht, maar is wel fors groter dan waarop analisten hadden gerekend. Wanneer het vertrouwen de komende maanden niet opveert, betekent dat weinig goeds voor de Chinese economie in de komende kwartalen.
Duitse economie blijft zwak
Het economisch herstel in Duitsland wil maar niet van de grond komen. De IFO-index, de belangrijkste indicator voor het Duitse industriële vertrouwen, blijft gemengd. De verwachtingen component steeg licht van 92,9 naar 93,4. De huidige situatie werd echter zwakker beoordeeld, deze component daalde van 99,2 naar 98,9. De totale IFO business climate index steeg hierdoor van 96,0 naar 96,1. Al met al blijft het herstel in de industriële sector dus zwak. Deze vertrouwenscijfers zijn gemeten voordat bekend werd dat het corona-virus is overgeslagen naar Europa. De impact daarvan zal de komende maanden zeker terugkomen in de vertrouwenscijfers. Dit alles belooft weinig goeds voor de Duitse economische groei. Het groeicijfer over het vierde kwartaal is definitief vastgesteld op 0%. De problemen zitten vooral bij de industrie. Zo daalde de investeringen in het vierde kwartaal met 0,2%.
Matig herstel Duits ondernemersvertrouwen
