
Corona bezorgt beleggers een kater
Slechtste week voor aandelen sinds 2008
De aandelenmarkten waren afgelopen week in de greep van het coronavirus. Beleggers vrezen een wereldwijde pandemie en de daarmee gepaard gaande recessie. In reactie werden aandelen massaal van de hand gedaan. De wereldwijde aandelenmarkten daalden in euro gemeten met 11,5%. Daarmee beleefde aandelen de slechtste week sinds de financiële crisis van 2008. Het verlies van de ontwikkelde landen was met -12,3% beduidend groter dan het verlies van de opkomende landen (-8,4%). De forse koerscorrectie ging gepaard met een sterke stijging van de volatiliteit. Zo steeg de VIX-index, die de impliciete volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 meet, tot boven de 40%. Dat is het hoogste niveau sinds 2015.
Volatiliteit financiële markten loopt op

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kapitaalmarktrente naar bodemniveaus

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Rente zakt wereldwijd naar bodemniveaus
Beleggers ruilden hun aandelen in voor veilige staatsobligaties. De kapitaalmarktrente van traditionele vluchthavens als Duitsland, de Verenigde Staten, Japan en Zwitserland daalden naar bodemniveaus. De Duitse 10-jaarsrente daalde 18 basispunten naar -0,61%. Daarmee ligt het historisch dieptepunt van -0,71% uit augustus 2019 binnen handbereik. De 30-jaars euroswaprente zakte naar 0,13%. In de Verenigde Staten was de rentedaling groter. De 10-jaarsrente zakte van 1,47% naar 1,15%, dat is het laagste niveau ooit. Met een rendement van respectievelijk 1,4% en 2,1% behoorden Duitse en Amerikaanse staatsobligaties tot de best renderende beleggingscategorieën. Italiaanse staatsobligaties hadden daarentegen een slechte week. Mede door de corona-uitbraak in Noord-Italië en de daarmee gepaard gaande verwachting dat Italië wegzakt in een recessie, steeg de Italiaanse rente naar 1,1%. Ook de risico-opslagen op kredietobligaties liepen op. Hierdoor lieten zowel investment grade credits als high yield beleggingen een negatief rendement zien.
Recessievrees zet grondstoffen lager
In alle tumult van afgelopen week gingen de meest grondstoffenprijzen verder omlaag. Zo daalde de prijs voor een vat Brent olie met maar liefst 15% van $58,5 naar $47,7. De angst voor een wereldwijde recessie zette ook de prijzen van de andere cyclische grondstoffen onder druk. Ondanks de turbulentie op de financiële markten zakte de goudprijs terug tot onder de $1.600 per troy ounce. Al met al sloot de brede grondstoffenindex (S&P GSCI) de week af met een verlies van ruim 10%. Het year-to-date rendement op grondstoffen daalde daarmee naar -18%. Vooral de cyclische grondstoffen als energie en de basismetalen worden hard geraakt door vraaguitval uit China, met afstand de grootste consument van grondstoffen ter wereld. Door het coronavirus ligt de Chinese industrie en transport al een aantal weken grotendeels stil. De vraag naar olie, liquid natural gas en koper is daardoor sterk gedaald.
Olieprijs daalt verder
