Tsunami aan schuld bedreigt economie

Wereldwijde schuldenberg explodeert

De toch al hoge wereldwijde schuldenberg is door de coronacrisis sterk gestegen. Dat blijkt uit het laatste rapport van het Institute of International Finance (IIF) dat de toepasselijke naam Attack of the Debt Tsunami draagt. Volgens het IIF is de schuld in de eerste negen maanden van 2020 met $15.000 miljard gestegen tot $272.000 miljard. Daarmee stijgt de schuldquote voor de wereld van 322% ultimo 2019 tot boven de 365% nu. Met andere woorden, de wereldwijde schuldenberg is momenteel ruim 3,5 keer zo groot als de omvang van de wereldeconomie. De overheden in de ontwikkelde landen nemen het grootste deel van deze stijging voor haar rekening. Zo steeg de Amerikaanse overheidsschuld dit jaar met $3.700 miljard. In zowel de eurozone als de Verenigde staten ligt de staatsschuld nu ver boven de 100% van het bbp. Ook bedrijven hebben zich dieper in de schulden gestoken om de coronacrisis het hoofd te bieden. Het zijn echter niet alleen de ontwikkelde landen die een duit in het zakje doen. Zo is de totale schuldenlast van China opgelopen tot 335% van het bbp. Dat was 10 jaar geleden nog ‘maar’ 200%. Wat de gevolgen zijn van de enorme schuldenberg is moeilijk te voorspellen. IIF-directeur Sonja Gibbs schetst twee mogelijke scenario’s. Het eerste is wereldwijde ‘japanificatie’ met zombiebedrijven, lage groei en lage inflatie. Het tweede scenario omhelst juist een periode met fors hogere inflatie. Beide scenario’s beloven weinig goeds voor beleggers.

Wereldwijde schuld explodeert door coronacrisis

Bron: IIF


“We no longer live in the political system of the Soviet Union, in which countries were sanctioned if they deviate from the official political and ideological line. We must not return there.”

Judit Varga, minister van Justitie van Hongarije

Polen en Hongarije zetten de hakken in het zand

Alsof de brexit nog niet genoeg is, heeft de EU er een nieuw hoofdpijndossier bij. Polen en Hongarije hebben met een veto de nieuwe meerjarenbegroting van de EU geblokkeerd. De landen zijn het niet eens met de strengere rechtstaatsregels van de EU. Deze nieuwe regels zijn vooral een reactie op de ontwikkelingen in Hongarije. Volgens de EU en het Europees Parlement schendt Hongarije de democratische en rechtsstatelijke regels in het Europees Verdrag. Daarom heeft de EU een 'rechtsstaatmechanisme' geïntroduceerd. De Europese Commissie kan hiermee EU-subsidies aan lidstaten onthouden als die de regels overtreden. Dit is tegen het zere been van Hongarije en Polen. Die vinden de nieuwe regels ‘onvoorspelbaar ’en ‘juridisch onhoudbaar’. De Hongaarse minister van justitie Judit Varga spreekt zelfs van chantagepraktijken. Door het Hongaarse en Poolse veto dreigt de EU per 1 januari 2021 terug te vallen op een noodbegroting. Dat zet ook een streep door het Europees herstelfonds van €750 miljard. Dit lijkt echter voor niemand in de EU de gewenste uitkomst. Ook Hongarije en Polen hebben als netto-ontvangers immers baat bij de nieuwe EU-begroting. Het lijkt nu dus vooral de vraag wie het eerste toegeeft en hoe het compromis er uit gaat zien.

Herstel China zet in een lager tempo door

De meest recente Chinese cijfers laten zien dat het economische herstel daar doorzet. Wel is er sprake van een afvlakking van de groei. Dit blijkt onder meer uit de oktobercijfers van de industriële productie en de detailhandelsverkopen. De jaar-op-jaar groei van de industriële productie bleef stabiel op 6,9%. Dit is iets beter dan verwacht en laat zien dat de industrie de coronacrisis te boven is. Ook de investeringen lieten een beperkte groei zien. Met een jaar-op-jaar verandering van 4,3% viel de groei van de detailhandelsverkopen wat tegen. Analisten hadden een hogere groei verwacht. De groei in de detailhandelsverkopen ligt echter wel beduidend hoger dan de 3,3% uit september. De positieve ontwikkeling van de Chinese economie maakt het steeds onwaarschijnlijker dat de Chinese centrale bank nog met aanvullende stimulansen gaat komen.

Groei Chinese industrie zet door

Bron: Bloomberg, Achmea IM

image
image
image

Deel deze pagina