Positief sentiment houdt aan

Opname Tesla in S&P500 resulteert in koersspurt

De wereldwijde aandelenmarkten sloten de week af met een winst van 0,3% in euro gemeten. De opkomende landen deden het beter dan de ontwikkelde landen. De MSCI Emerging Markets index behaalde een winst in euro van 1,5%. Standard&Poor’s maakte bekend dat de autofabrikant Tesla eind dit jaar wordt opgenomen in de S&P500 index. Deze mededeling pakte goed uit voor de koers van Tesla. De autofabrikant sloot de week bijna 20% hoger af. De winst dit jaar stijgt daarmee naar een ongelooflijke 500%. De S&P500 is een veel gebruikte aandelenbenchmark. Het is daarom de verwachting dat vooral vanuit de passieve indexvolgers er een grote vraag komt naar aandelen Tesla. Veel actieve beleggers anticipeerden al op de opname van Tesla in de index. De sterke stijging van het aandeel Tesla wordt mede hieruit verklaard. Tesla is nu evenveel waard als Toyota, Volkswagen en GM gecombineerd.

Aandeel Tesla verpulvert concurrentie

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Kapitaalmarktrentes dalen

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Kapitaalmarktrentes omlaag

De kapitaalmarktrentes gingen over de volle breedte omlaag. Zowel staatsobligaties, investment grade credits, high yield als EMD sloten daardoor de week af met een positief totaalrendement. De risicovollere categorieën profiteerden daarbij ook van dalende risico-opslagen. Vooral Amerikaanse bedrijfsobligaties deden het goed. EMD in lokale valuta profiteerde van een zwakkere euro. De Duitse 10-jaarsrente daalde met 3 basispunten naar -0,58%. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met 8 basispunten naar 0,82%.

Goede week voor grondstoffen

De brede grondstoffenindex (GSCI) sloot de week met een winst in euro van 2,4%. Het verlies dit jaar liep daardoor terug naar -35%. Daarmee blijven grondstoffen dit jaar met afstand de slechtst presterende beleggingscategorie. Zowel energie als basismetalen hadden een goede week. Dit kwam onder meer door stijgende prijzen van olie en koper. De koperprijs steeg met ruim 4% en nadert de piekniveaus van 2018. Door het risk-on sentiment op de markten sloten de edelmetalen de week met verlies af. Op de valutamarkten was het relatief rustig. De euro werd wat sterker ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar wat zwakker ten opzichte van de meeste andere valuta.

Koperprijs nadert piekniveaus van 2018

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Week en Ytd rendementen beleggingscategorieën

Bron: Bloomberg, Achmea IM

Overzichtstabel rendementen

Niveaus financiële markten

image
image
image

Deel deze pagina