Verder volgens...
200

Onderbuikgevoel
“Vergeldingsbelasting maakt beleggen in de VS stuk minder aantrekkelijk” kopte het Financieele Dagblad ruim een maand geleden. De dreiging van deze belasting zorgde voor veel onrust onder beleggers. De vergeldingsmaatregel kon negatief uitpakken voor Nederlandse pensioenfondsen. Na veel kritiek op deze wetgeving is deze nu van tafel. Gevaar geweken. Althans, op korte termijn.
Toch leidde deze voorgestelde belastingmaatregel tot verhitte discussies. Sommige beleggers willen het liefst alle Amerikaanse beleggingen uitsluiten omdat ze het niet eens zijn met Trump en diens onberekenbare beleid. De orange man zorgt voor slapeloze nachten bij Europese beleggers die halsoverkop op de verkoopknop willen drukken. Want Amerika is in hun ogen een onbelegbare dictatuur geworden.
Op zo’n moment is het goed om even een pas op de plaats te maken en de feiten helder op een rij te zetten. Er is elke dag een stortvloed aan bedreigingen en risico’s in het nieuws. En veel van deze maatregelen zijn onvoorspelbaar waardoor je er weinig mee kunt. Zeker met Trump in het Witte Huis en alle geopolitieke onrust in de wereld is er geen gebrek aan schreeuwende headlines. Hoe moeten langetermijnbeleggers hiermee omgaan?
Ten eerste: focus op de langetermijntrends en niet op het nieuws van de dag. Het is natuurlijk belangrijk om alle ontwikkelingen in de gaten te houden en de gevolgen voor de beleggingsportefeuille in kaart te brengen. Maar analyseer hoe deze ontwikkelingen passen binnen de langetermijntrends en neem geen overhaaste beslissingen. De dreiging van de ‘vergeldingsbelasting’ past binnen de trend van een meer multipolaire wereld wat de ruggengraat is van ons basisscenario Flags & Frictions. Het idee van een ‘vergeldingsbelasting’ was dan wel nieuw, maar in de context van de heersende handelsoorlog en fricties tussen machtsblokken ook geen unicum.
Ten tweede: vermijd ondoordachte beslissingen op basis van kortetermijnruis. Breng de voor- en nadelen in kaart voordat alle Amerikaanse beleggingen bij het grofvuil gezet worden. Is het nu echt verstandig de meest dynamische economie en historisch één van de beste aandelenmarkten buitenspel te zetten vanwege een president die vier jaar in het Witte Huis zit? En wat zijn de alternatieven? En is het politieke beleid in de andere regio’s nooit negatief voor beleggers? En niet te vergeten: ondertussen hebben Amerikaanse aandelen alweer nieuwe recordstanden bereikt…
Ten derde: test de robuustheid van de beleggingsportefeuille via scenario-analyses. Zit er bijvoorbeeld concentratierisico in de portefeuille? De wereldwijde aandelenmarkt bestaat voor meer dan 70% uit Amerikaanse aandelen. Als een dergelijk hoge allocatie als te risicovol wordt gezien, kan dat wél een goede aanleiding zijn om de allocatie te heroverwegen. Tegelijkertijd kan het uitsluiten van beleggingen leiden tot nieuwe concentratierisico’s, zowel naar landen als sectoren. Is dat wenselijk en wat zijn de risico’s daarvan? Ofwel, is een beleggingsportefeuille met meer Europese beleggingen voldoende robuust bij een nieuwe eurocrisis?
Kortom, probeer als langetermijnbelegger niet verstrikt te raken in het onvoorspelbare nieuws van de dag. Zorg voor een transparant, solide onderbouwd en robuust langetermijnbeleggingsbeleid en beleg niet op onderbuikgevoel. Dat laatste is namelijk zelden een succesvolle langetermijnstrategie gebleken.
In 'Verder volgens...' duiden de auteurs op persoonlijke titel financiële thema's.
Deze week geschreven door Maurice Geraets, Senior Investment Strategist.
Wil je reageren op dit artikel? Mail ons >
Achmea Investment Management
Investment Strategy
Postadres Postbus 866, 3700 AW Zeist
Bezoekadres Handelsweg 2, 3707 NH Zeist