Opvallend
Herstel aandelen zet door
Economisch momentum neemt af
De impact van het Amerikaanse handelsbeleid sijpelt door in de macro-economische cijfers. Terwijl de eurozone-economie over het eerste kwartaal met 0,4% groeide, kromp de Amerikaanse economie met 0,3%. Deze krimp, de eerste sinds 2022, kwam vooral door de zeer hoge import. Voorsorterend op de invoerheffingen haalden consumenten en bedrijven massaal de aankoop van buitenlandse goederen naar voren. In die zin vertekent het groeicijfer de onderliggende staat van de economie. Deze houdt nog redelijk goed stand, zoals ook blijkt uit de ontwikkelingen van de arbeidsmarkt. Zo verraste de baancreatie (nonfarm payrolls) boven verwachting. De werkloosheid bleef onveranderd op 4,2%. Deze cijfers zijn dus nog geen directe aanleiding tot zorg over een spoedige recessie. Dat neemt niet weg dat de grote onzekerheid rondom het handelsbeleid het vertrouwen van zowel de consument als het bedrijfsleven aantast. Zo ligt het consumentenvertrouwen (Conference Board) inmiddels op het laagste niveau sinds de coronapandemie. Bij het uitblijven van een oplossing voor de handelsconflicten liggen weinig rooskleurige groeivooruitzichten in het verschiet. Stagflatie in de Verenigde Staten is dan een serieus risico.
Opbouw kwartaalgroei bbp VS op jaarbasis

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse inflatie neemt weer iets af

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Gemengd inflatiebeeld
Stagflatie impliceert afnemende groei in combinatie met hoge inflatie. De Amerikaanse inflatie laat momenteel nog wel een daling zien. Zo viel de inflatie op basis van de PCE index terug van 2,7% naar 2,4% jaar-op-jaar. De core PCE index, de voorkeursinflatiemaatstaf van de Fed, daalde van 3% naar 2,6% jaar-op-jaar. De consensusverwachting van de inflatie over 2025 op basis van deze maatstaf is daarentegen opgelopen tot 3%. Dat lijkt de Fed er vooralsnog van te weerhouden de beleidsrente snel te verlagen. Momenteel worden voor dit jaar drie renteverlagingen van de Fed ingeprijsd, een week geleden waren dat er nog vier. Ook de ingeprijsde renteverlagingen van de ECB liepen iets terug. De inflatie in de eurozone viel iets hoger uit dan verwacht. De CPI bleef onveranderd op 2,2% jaar-op-jaar en de core CPI steeg van 2,4% naar 2,7% jaar-op-jaar. De verschillen tussen de eurolanden zijn opvallend groot. Zo bedraagt de Franse inflatie 0,8% en de Nederlandse inflatie 4,1% jaar-op-jaar. Ook voor de eurozone-economie is het verdere verloop van de handelsperikelen in belangrijke mate bepalend. Naar verwachting komt de Europese Unie deze week met een voorstel aan de Verenigde Staten.
Aandelenherstel zet door
Het herstel op de aandelenmarkten zette door. Optimisme over op handen zijnde handelsakkoorden en toenadering tussen de Verenigde Staten en China zorgden voor stijgende aandelenkoersen. Ondersteund door per saldo goede bedrijfscijfers eindigden wereldwijde aandelen de week met een winst van bijna 3% in lokale valuta. Hierdoor is de 10%-daling sinds Liberation Day geheel tenietgedaan. Vooral de technologiesector had de wind in de zeilen. De energiesector eindigde de week daarentegen in het rood. Oorzaak hiervan was de sterke daling van de olieprijs. Deze daalde met circa 7% door het verzwakkende economische momentum en anticipatie op een toename van de olieproductie van de OPEC+ landen. Deze werd in het weekend ook daadwerkelijk aangekondigd. De goudprijs viel iets terug, maar blijft nog steeds een aantrekkelijke belegging (zie Verder Volgens...).
Aandelen tonen sterk herstel

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Achmea Investment Management
Investment Strategy
Postadres Postbus 866, 3700 AW Zeist
Bezoekadres Handelsweg 2, 3707 NH Zeist