Opvallend
2024 eindigt in mineur, 2025 start positief
Powell bezorgt beleggers geen extra kerstcadeau
De aandelenmarkten zijn de laatste dagen van 2024 somber geëindigd. Wel staan de beurskoersen na de eerste twee handelsdagen van 2025 op een kleine winst. Dit betekent wel dat van een zogenoemde ‘Kerstrally’ in 2024 geen sprake was. Dit verwijst naar een opmerkelijk beursfenomeen waarbij de markt op de laatste 5 handelsdagen van het jaar en de eerste 2 van het nieuwe jaar stijgt. Historische gezien komt dit relatief vaak voor. In de afgelopen 25 jaar wist de S&P500 Index deze 7 dagen 75% van de tijd met winst te beëindigen. Maar zoals wel vaker met dergelijke beurswijsheden; zal je net zien dat het dit jaar niet op gaat. De harde hawkish toon die Fed-voorzitter Jerome Powell voor de kerst aansloeg ten aanzien van verdere renteverlagingen, dreunden nog hard door op de aandelenmarkten. Powell hintte op een pauze in het verlagen van de Amerikaanse beleidsrente. Beleggers gaan inmiddels ook niet meer uit van drie of vier renteverlagingen in 2025, maar van maximaal twee. Deze bittere pil bleek ook na de kerstdagen nog niet verteerd. Aandelen uit ontwikkelde markten sloten daarmee de week in mineur af met een verlies van 0,9%.
Twee jaar op rij geen 'Kerstrally'
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Europese industrie nog altijd onder druk
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Industriële inkoopmanagers wijzen nog altijd op krimp
Tijdens de feestdagen worden er doorgaans weinig richtinggevende macro-economische cijfers gepubliceerd. Het is daarmee wachten totdat statische bureaus weer aan de slag zijn en de cijfers over het afgelopen jaar bekend worden. Zodat de definitieve balans over 2024 kan worden opgemaakt. Een voorschot hierop kwam deze week wel in de vorm van Europese industriële inkoopmanagersindices (Purchasing Managers Indices, kortweg PMI’s). Over de gehele eurozone gemeten kwam de index uit op 45,1, nipt lager dan over november. Een niveau dat nog steeds duidt op verdere krimp. In zwaargewichten Duitsland en Frankrijk daalde de index licht, maar in zowel Nederland, Italië als Spanje liep deze iets op. Daarmee ziet het er nog altijd somber uit voor de Europese industrie. Ook in de Verenigde Staten staat de PMI van de industriële sector onder de 50, maar deze vertoonde over december wel enige verbetering. Tegen de verwachting van analisten in liep de index op tot 49,4.
De euro zakt verder weg
Op de grondstoffenmarkten sloot de brede index (S&P GSCI) de eerste week van het nieuwe jaar met een plus van 2,6% in dollar. Dit was vooral te danken aan de grotere vraag naar energiegrondstoffen. Zo steeg de prijs voor een vat Brentolie 4,4% tot $76,5. Het optimisme over de economische vooruitzichten voor de groot olie-importeur China nam toe. President Xi Jinping wil met meer stimulansen de groei verder aanjagen. Ook de prijs voor Europees gas bereikte z’n hoogste punt in ruim een jaar. Het leveringscontract waarbij Russisch gas via Oekraïne naar Europa werd vervoerd, is beëindigd en daarmee is 5% van de totale gasaanvoer weggevallen. In combinatie met het koude winterweer en teruglopende gasvoorraden, drijft dat de prijs op. Op de valutamarkten zit de euro in de hoek waar de klappen vallen. De Europese eenheidsmunt daalde naar het laagste punt ten opzichte van de Amerikaanse dollar in meer dan twee jaar. Groeivertraging van de muntunie, naderende verhoogde handelstarieven en het verschil in monetair beleid tussen de ECB en de Fed zetten de euro onder grote druk. Pariteit ligt op de loer en valutabeleggers gaan er op termijn zelfs vanuit dat de euro nog verder wegzakt.