Koersstijgingen aandelen zetten door
Sterk momentum Japanse en Amerikaanse aandelen
Wereldwijde aandelen stegen afgelopen week naar nieuwe recordhoogtes. Vooral Japanse aandelen presteerden goed en scherpten hun hoogterecord aan. Ook Amerikaanse aandelen kenden een goede week en eindigden hierdoor ook op een nieuwe recordstand. Amerikaanse aandelen profiteerden mede van het aanhoudende optimisme over kunstmatige intelligentie. Het aandeel bij uitstek dat dit thema weerspiegelt, is Nvidia. Dit aandeel steeg afgelopen week met ruim 4% en is dit jaar al met ruim 66% gestegen. Door deze stijging heeft Nvidia nu het op twee na grootste gewicht in de MSCI World index, na Microsoft en Apple. Aandelen uit de opkomende landen bleven achter en eindigden zelfs in de min. Het waren vooral weer Chinese aandelen die voor koersdalingen zorgden. Het sterke herstel van Chinese aandelen over de drie weken ervoor, kende afgelopen week dus geen vervolg. Het herstel van de Chinese economie hapert nog steeds.
Koers Nvidia blijft maar stijgen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse break-even inflatie loopt op
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Wisselend beeld kapitaalmarktrentes
De meeste obligaties eindigden de week met positieve rendementen. Euro-obligaties vormden een uitzondering. Deze daalden door een stijging van de kapitaalmarktrentes. Zo steeg de Duitse 10-jaarsrente met 5 basispunten naar 2,4%. Op de kortere looptijden waren vergelijkbare stijgingen te zien. Amerikaanse rentes daalden juist, ondersteund door per saldo tegenvallende macro-economische cijfers. De Amerikaanse 10-jaarsrente daalde met 7 basispunten naar 4,18%. Op de kortere looptijden waren de dalingen groter. De dalingen van de nominale rentes kwamen geheel door dalingen van de reële rentes, de ingeprijsde inflatieverwachtingen liepen juist op. Door deze ontwikkelingen presteerden wereldwijde inflatie gerelateerde obligaties van alle vastrentende categorieën afgelopen week het beste. Ook obligaties uit de opkomende landen in harde valuta (EMD HC) deden het goed. Deze profiteerden niet alleen van een lagere Amerikaanse risicovrije rente, maar ook van een daling van de risico-opslagen.
Grondstoffen in de plus
De categorie grondstoffen had een goede week en eindigde van alle categorieën met het hoogste rendement. Alle subcategorieën binnen grondstoffen eindigden de week in het groen. Energiegrondstoffen lieten veruit de grootste stijgingen zien, gevolgd door edelmetalen. De prijs voor een vat Brentolie steeg met 2,5% naar $83,6, het hoogste niveau sinds november vorig jaar. Anticipatie op een verlenging van de productiebeperkingen door de OPEC-landen en Rusland droeg hier voor een belangrijk deel aan bij. De gasprijzen stegen nog een stuk harder. Ook de goudprijs kende een goede week. Deze profiteerde van een daling van de Amerikaanse (reële) rente en sloot op $2.083 per ounce, de hoogste slotkoers ooit. Wel bevindt de goudprijs zich nog onder het intradagrecord van $2.135 van december vorig jaar. De uitslagen op de valutamarkten waren over het algemeen beperkt. Uitzonderingen waren de cryptovaluta. Zo steeg bitcoin afgelopen week met 20% naar $61.921, niet heel ver verwijderd meer van het record van $68.991 uit 2021.