Europa raakt achterop
Slecht Europees vestigings- en investeringsklimaat
De Europese industrie zit in zwaar weer. Het vestigings- en investeringsklimaat is in Europa slechter dan in andere regio’s, zoals de Verenigde Staten. De Europese industrie publiceerde afgelopen week een lijst met actiepunten voor de nieuwe Europese Commissie om de situatie te verbeteren. De hoge energiekosten, de stroperige subsidie-aanvraagprocedures en de complexe en conflicterende regelgeving zijn belangrijke problemen waar Europese bedrijven mee kampen. De vraag is of de industrie voldoende gehoor krijgt in Brussel. De ambitieuze klimaatplannen, de Green Deal, lijken de voorkeur te genieten bij de Europese beleidsmakers. Daarnaast ontbreekt het aan een coherent energiebeleid in Europa. De kans is daardoor groot dat steeds meer energie-intensieve bedrijven uit Europa vertrekken. Ook de verwachtingen voor de kortere termijn blijven slecht. De Duitse inkoopmanagersindex voor de industrie daalde naar 42,3: een niveau dat op flinke contractie duidt. De Duitse industriële productie zit nu al jaren in een dalende trend.
Duitse industrie al langer onder druk
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“We always need to keep in mind the danger of easing too much in response to improvements in the inflation picture.”
Fed-vicevoorzitter Philip Jefferson
Fed maakt geen haast met renteverlaging
De Amerikaanse monetaire beleidsmakers zijn terughoudend om de beleidsrente snel te verlagen. Dit blijkt uit de notulen van de Fed-vergadering in januari. Positief is dat de inflatie daalt en de economie er vooralsnog goed bijligt. De robuuste economische ontwikkelingen blijken ook uit de inkoopmanagersindices die afgelopen week werden gepubliceerd. Voor zowel de industrie als de dienstensector wordt de komende maanden groei verwacht. Maar de Fed blijft ondertussen waakzaam voor de inflatierisico's. Het te snel verlagen van de beleidsrente kan deze inflatierisico's aanwakkeren. Fed-vicevoorzitter Jefferson waarschuwde dat de beleidsrente niet te ver verlaagd moeten worden omdat dat de prijsstabiliteit in gevaar kan brengen. De Fed houdt vast aan de data-afhankelijke aanpak en maakt geen haast met het verlagen van de rente. Op de financiële markten wordt ervan uitgegaan dat de beleidsrente medio dit jaar voor het eerst wordt verlaagd.
China neemt ondersteunende maatregelen
Chinese beleidsmakers namen afgelopen week maatregelen om de economie te ondersteunen. De 5-jaars loan prime rate (LPR) werd met 25 basispunten verlaagd. De verlaging was groter dan verwacht en deze referentierente is een belangrijk ijkpunt voor veel hypotheken. Met de renteverlaging proberen de Chinese beleidsmakers de vastgoedmarkt te ondersteunen. De Chinese economie heeft het namelijk nog steeds moeilijk. De binnenlandse bestedingen zijn zwak en er is sprake van deflatie. Ook dalen de huizenprijzen. Voorzichtig lichtpuntje was dat de huizenprijzen in januari minder hard daalden dan in december. Maar er zijn waarschijnlijk meer monetaire stimulansen nodig om de economie definitief uit het slop te trekken. Chinese aandelen reageerden wel positief op het nieuws en sloten de week in het groen af. De aanhoudende daling van de afgelopen maanden lijkt daarmee te stagneren. De Chinese autoriteiten hebben daarnaast maatregelen afgekondigd om de aandelenmarkten te ondersteunen, zoals een verbod op shortselling.