Nvidia trekt aandelen omhoog
Japanse aandelen stijgen door
De Japanse Nikkei-index heeft een nieuwe all-time high bereikt. De index doorbrak vorige week het oude record uit 1989. Dit betekent dat het bijna 35 (!) jaar geduurd heeft voordat de belegger in Japanse aandelen het koersverlies van de beurscrash begin jaren negentig van de vorige eeuw heeft weggewerkt. Dit is een zeer lange periode, ook voor aandelenbeleggers. De slechte prestaties van de Japanse aandelenmarkt volgden na een periode van extreme overwaardering eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Toen bedroeg de omvang van de Japanse aandelenmarkt meer dan 40% van de wereldwijde marktkapitalisatie. Nu is dat nog maar 6%. De Japanse beurs liftte afgelopen week mee op de positieve bedrijfscijfers en verwachtingen van chipmaker Nvidia. Dit aandeel, onderdeel van de magnificent seven, steeg met meer dan 16% na publicatie van de kwartaalcijfers. Dit betekende dat de marktwaarde van Nvidia met $277 miljard (!) toenam op één dag en daarmee passeerde Nvidia andere zwaargewichten in marktwaarde zoals Alphabet (Google) en Amazon. Per saldo stegen aandelen ontwikkelde markten afgelopen week met circa 1% in euro gemeten. Ook aandelen opkomende markten noteerden een plus van bijna 1% in euro, mede door de stijging van de Chinese aandelenmarkt.
Japanse Nikkei doorbreekt oude record
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Turkse lira naar nieuw dieptepunt
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Lichte vervlakking van de rentecurve
Op de obligatiemarkten waren de uitslagen afgelopen week beperkt. Het spektakel speelde zich voornamelijk af op de aandelenmarkten. De Duitse 10-jaarsrente sloot de week licht lager af, terwijl de Duitse 2-jaarssrente beperkt opliep. Hetzelfde gold voor de rentes van de andere eurolanden. Ook in de Verenigde Staten was sprake van een vervlakking van de rentetermijncurve. Dat de Fed geen haast maakt met renteverlagingen is de afgelopen weken al grotendeels ingeprijsd op de financiële markten. De risico-opslagen van de kredietobligaties daalden gemiddeld genomen licht. Dit gold vooral voor high yield en EMD HC waardoor deze categorieën een positief totaalrendement van circa 0,6% noteerden. Het totaalrendement in euro van EMD LC was met -0,5% negatief. Dit was het gevolg van de depreciatie van de opkomendemarktenvaluta's ten opzichte van de euro. De Turkse lira daalde met bijna 1% ten opzichte van de euro naar een nieuw laagterecord. Dit ondanks dat de Turkse centrale bank de beleidsrente op 45% hield.
Japanse yen blijft zwak
De prijsveranderingen op de grondstoffenmarkten verschilden sterk per sector. Het totaalrendement op de gelijkgewogen grondstoffenindex was licht negatief in Amerikaanse dollars gemeten. De olieprijs daalde en trok daardoor de sector energie omlaag. De prijs voor een vat Brentolie bedraagt nu bijna $82. De oliemarkt bevindt zich in backwardation. Ofwel de spotprijs ligt hoger dan de prijs voor levering in de toekomst. Deze vorm van de oliecurve duidt op krapte in de markt. In Europa daalde de gasprijs verder. Door de zachte winter is de gasprijs gedaald tot het laagste niveau sinds medio vorig jaar. De prijzen van de basis- en edelmetalen stegen afgelopen week met meer dan 1%. De euro steeg licht in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de Japanse yen. De Japanse yen blijft zwak. Dit jaar is de Japanse munt al meer dan 4% gedaald ten opzichte van de euro. Het aanhoudend ruime Japanse monetaire beleid is een belangrijke reden achter de zwakte van de yen.