Stagnatie eurozone
Amerikaanse inflatiecijfers vallen tegen
De Amerikaanse inflatiecijfers over januari waren hoger dan verwacht en stelden daarmee teleur. De ontwikkeling van de Amerikaanse inflatie blijft één van de belangrijkste thema’s onder beleggers. Marktpartijen kijken reikhalzend uit naar de daling van de inflatie richting de 2%-doelstelling van de Fed. Dat zet de deur open voor het verlagen van de beleidsrente. Het prijspeil van consumptieve goederen en diensten steeg in januari met 0,3% op maandbasis. De jaar-op-jaar inflatie daalde van 3,4% naar 3,1%. Daarmee ligt de inflatie op jaarbasis nog steeds ruim boven de inflatiedoelstelling. Ook de kerninflatie, de inflatie geschoond voor de volatiele voedsel- en energieprijzen, blijft met 3,9% op jaarbasis hardnekkig hoog. Vooral bij de huisvesting en in de dienstensector zetten de prijsstijgingen door. Positief is wel dat de piek in de prijsstijgingen ook daar achter ons ligt. Al met al is sprake van een dalende trend in de geldontwaarding die trager verloopt dan gehoopt. Dit betekent dat de Fed waarschijnlijk geen haast maakt met het verruimen van het monetaire beleid. De markt verschuift de verwachting voor de eerste renteverlaging dan ook steeds verder naar achteren.
Daling Amerikaanse inflatie hapert
Bron: Bloomberg, Achmea IM
“The rebound expected in 2024 is set to be more modest than projected three months ago, ”
Eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni
Herstel economische groei eurozone pas in 2025
De Europese Commissie is somber over het herstel van de economie van de eurozone. De economische groei over 2023 komt waarschijnlijk uit op een magere 0,5%. De groeiverwachting voor 2024 is nu neerwaarts bijgesteld van 1,2% naar 0,8%. Dit betekent dat de eurozone wederom afstevent op een jaar met tegenvallende economische groei. Toch blijft de EU optimistisch voor de wat langere termijn. Het herstel is weliswaar vertraagd, maar de fundamenten voor een economische opleving blijven volgens de EU goed. Eurocommissaris voor de economie Paolo Gentiloni wijst er op dat de inflatie harder daalt dan verwacht. Bovendien is de arbeidsmarkt uitzonderlijk sterk en de loongroei robuust. Hierdoor zal het herstel in 2025 echt op gang komen met een groeiverwachting van 1,5%. Binnen de eurozone zijn er grote verschillen tussen de landen. Opvallend is de zwakte in Duitsland en Nederland met een groeiverwachting voor 2024 van respectievelijk 0,3% en 0,4%. Landen als Frankrijk en Spanje doen het in 2024 naar verwachting veel beter met een groei van respectievelijk 0,9% en 1,7%.
Eurozone-economie stagneert in het vierde kwartaal
De economische data onderschrijven de prognoses van de Europese Commissie. Zo blijkt de economische groei van de eurozone in het vierde kwartaal van 2023 te zijn gestagneerd. De kwartaalgroei bedroeg afgerond 0% en ten opzichte van een jaar geleden groeide de economie met 0,1%. In het derde kwartaal was nog sprake van een krimp op kwartaalbasis van 0,1%. De eurozone weet dus op de valreep een technische recessie te vermijden. Het economisch momentum blijft echter zwak. De zwakke buitenlandse vraag, de hogere rente en de afwachtende consument betekenen dat de groei maar langzaam aantrekt. Het vertrouwen van zowel de consument als het bedrijfsleven is dan ook laag. Er zijn echter ook lichtpuntjes. Zo herstelde de eurozone ZEW-index, die de verwachtingen voor de economische groei meet, in februari van 22,7 naar 25. Het vertrouwen is daarmee nog steeds laag, maar het herstelt wel gestaag. Ook uit de Europese industriële sector was er positief nieuws. In december groeide de industriële productie. Hierdoor steeg de jaar-op-jaar verandering van -5,4% naar +1,2%. Dit is voor het eerst in negen maanden dat de industriële productie van de eurozone groeit op jaarbasis.