Concentratie aandelenmarkten nadert record
Magnificent 7 domineren de aandelenmarkt
De wereldwijde aandelenmarkten sloten de week af met een bescheiden winst van 0,5% in euro gemeten. De opkomende markten deden het met een winst in euro van 2,2% beduidend beter dan de +0,3% van de ontwikkelde landen. Het was de Amerikaanse aandelenmarkt die het rendement van de ontwikkelde markten naar beneden trok. De ontwikkelingen op de Amerikaanse aandelenmarkt worden ook in 2024 gedomineerd door de Magnificent 7. Het gewicht van deze zeven grootste bedrijven (Nvidia, Tesla, Meta, Apple, Amazon, Microsoft en Alphabet) in de Amerikaanse markt is verder opgelopen. De concentratie in de Amerikaanse aandelenmarkt nadert nu een historisch record. Op basis van marktkapitalisatie zijn de Magnificent 7 de tweede aandelenmarkt na die van de Verenigde Staten. De marktkapitalisatie van de Magnificent 7 is hoger dan die van China en Japan. De marktkapitalisatie van bedrijven als Microsoft en Apple is vergelijkbaar met de marktkapitalisatie van de volledige Britse en Franse aandelenmarkt. Afgelopen week presteerden de Magnificent 7 relatief slecht, wat resulteerde in een daling van de gehele Amerikaanse aandelenmarkt.
Magnificent 7 blijven dominant
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Italiaanse 10-jaarsrente en risico-opslag
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Daling risico-opslagen eurozone
De obligatiemarkten zijn nog steeds in de ban van speculaties over het rentebeleid van de Fed en ECB. Door de tegenvallende Amerikaanse inflatiecijfers werden de verwachtingen over een snelle verlaging van de Amerikaanse beleidsrente getemperd. Hierdoor stegen de Amerikaanse kapitaalmarktrentes per saldo. De 10-jaarsrente sloot de week 10 basispunten hoger af op 4,28%. Ook de Duitse 10-jaarsrente liep op, al bleef de stijging daar per saldo beperkt tot 2 basispunten. Duitse staatsobligaties sloten de week af met een klein verlies van 0,1%. De risicovollere eurolanden deden het een stuk beter en lieten positieve totaalrendementen noteren. De risico-opslagen van landen als Italië, Spanje en Griekenland kwamen namelijk verder in. Het renteverschil tussen de Italiaanse en Duitse 10-jaarsrente daalde van 158 basispunten naar 148 basispunten. Het is voor het eerst sinds maart 2022 dat dit renteverschil onder de 150 basispunten ligt. Er zijn meerdere verklaringen voor de afnemende renteverschillen. Zo doet Duitsland het momenteel economisch beduidend slechter dan landen als Spanje, Frankrijk en zelfs Italië. Daarnaast is er overeenstemming over het versoepelen van de EU-begrotingsregels. Landen met hoge schulden krijgen hierdoor wat meer lucht.
Energie en industriële metalen zetten grondstoffen hoger
Op de grondstoffen- en valutamarkten waren de uitslagen beperkt. De brede grondstoffenindices sloten de week met een kleine plus af. Dit kwam door prijsstijgingen bij energie en industriële metalen. De prijs van een vat Brentolie steeg van $82,2 naar $83,5. De aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten ondersteunen de olieprijs. De industriële metalen staan al geruime tijd onder druk door de zwakke groei van de wereldeconomie en de economische problemen in China. Afgelopen week veerden de prijzen echter op. Per saldo blijft deze sector er echter zwak bijliggen. Op de valutamarkten bleef de Amerikaanse dollar stabiel ten opzichte van de euro op 1,08.