Opvallend
Een Frans debakel
Val regering zet Franse economie verder onder druk
De val van de Franse regering vorige week woensdag kwam voor weinigen als een echte verrassing. De Franse premier Barnier was impopulair bij zowel links als rechts. Toen hij zijn begroting buiten het parlement om wilde laten goedkeuren door een omstreden wetsartikel in te zetten, was de maat vol. Van zowel linker- als rechterzijde kwam een motie van wantrouwen die met succes werd aangenomen. Hierop moest Barnier, amper drie maanden in functie, zijn ontslag bij president Macron indienen. Alhoewel de val van de Franse regering niet direct tot financiële problemen leidt, onderstreept dit wel de problemen waarin het land zich bevindt. Terwijl de Franse staatsschuld gestaag oploopt, lukt het niet om enige discipline in de begroting te brengen. Zowel populistisch links als rechts houden de kiezer liever tevreden met extra uitgaven dan door? te bezuinigen. De staatschuld bedraagt nu ruim 112% van het bbp. Begin deze eeuw was dat 60%. Volgens het IMF zal dat in 2029 zijn opgelopen naar 124%. Ondertussen is de kredietopslag op Franse staatsobligaties gestegen naar ruim 90 basispunten ten opzichte van Duitsland. Hoger dan de risico-opslag op Griekse obligaties en niveaus die we voor het laatst zagen tijden de eurocrisis in 2012. Extra vervelend is dat deze hogere rentelasten op zijn beurt weer drukken op de economische groei. Economen van Bloomberg schatten dat de politieke chaos circa 0,5% lagere groei in 2025 betekent.
Risico-opslag op Franse obligaties omhoog na val regering (10-jaarsrente)
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Werkloosheiduitkeringen nemen toe in de VS
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse arbeidsmarkt vertoont scheurtjes
In de aanloop naar de tweede presidentstermijn van Donald Trump lijkt de Amerikaanse arbeidsmarkt langzaamaan wat scheuren te vertonen. Het aantal nieuwe banen, de non-farm payroll, bleek in november hoger dan verwacht te zijn. In totaal kwamen er 207 duizend banen bij, terwijl economen op 200 duizend hadden gerekend. Dit relatief hoge cijfer was echter voor een belangrijk deel te danken aan het zwakke cijfer van de maand daarvoor. In oktober zorgden twee orkanen en stakingen voor een relatief zwakke banengroei. Het aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheiduitkeringen steeg daarbij eind november harder dan verwacht met 224 duizend (verwachting 215 duizend). Verschillende economen verwachten dat dit cijfer richting einde jaar verder zal toenemen. Onder andere vliegtuigmaker Boeing en autofabrikant Stellantis hebben aangegeven een fors deel van de banen te schrappen. Challenger, Gray & Christmas – een Amerikaans bedrijf gericht op ontslagbegeleiding – meldde deze week in een rapport dat het aantal geschrapte banen met 5,2% is gestegen op jaarbasis. Uitgezonderd de coronacrisis in 2020 is dit de grootste stijging sinds 2009. Als Trumps adjudant Elon Musk eind januari aan de gang gaat met het “verhogen van de efficiëntie van de overheid” zal dat cijfer ongetwijfeld verder stijgen.
Verdere krimp Europese industrie
Niet alleen Frankrijk kampt met slechte economische vooruitzichten. De hele eurozone worstelt met een slechter economisch klimaat. De autosector, de traditioneel sterke motor van de Duitse economie, kampt met sterke concurrentie van Chinese concurrenten BYD en Geely. Voor de coronapandemie importeerde de eurozone maandelijks voor nog geen 0,5 miljard euro aan auto’s uit China. Inmiddels is de import gegroeid naar ruim 12 miljard euro. Omgekeerd is de maandelijkse export van auto’s naar China in twee jaar tijd gedaald van 24 miljard euro naar iets meer dan 16 miljard euro. Deze beweging zet de Europese industrie onder toenemende druk. Afgelopen week bleek dat de krimp van de Duitse industrie zelfs groter is dan werd verwacht. Op jaarbasis kromp de Duitse industriële productie met 4,5%. Economen waren van een krimp van 3,3% uitgegaan. Ook de Franse industrie is op jaarbasis gekrompen met 0,6%. Economen hadden hier een krimp van slechts 0,2% verwacht. Bedrijven verwachten dat het economische tij niet snel zal keren. De Duitse, Franse en Italiaanse PMI voor de maakindustrie meten per eind november respectievelijk 43,0, 43,1 en 45,5. Niveaus die wijzen op stevige krimp.