Opvallend
Kapitaalmarktrentes dalen
Amerikaanse kapitaalmarktrentes omlaag
Sinds afgelopen september stegen de Amerikaanse kapitaalmarktrentes, ondersteund door robuuste economische ontwikkelingen, oplopende inflatie(-verwachtingen) en de verkiezingswinst van Donald Trump. De afgelopen twee weken, en vooral afgelopen week, is deze stijgende trend van de kapitaalmarktrentes gekeerd. De economische cijfers lieten afgelopen week een gemengd beeld zien. Zo vielen diverse vertrouwensindicatoren van het bedrijfsleven wat terug, terwijl het consumentenvertrouwen steeg. Daarnaast namen de inflatieverwachtingen af en liep de inflatie (PCE) juist licht op. Zo steeg de PCE in lijn met de verwachtingen van 2,1% naar 2,3% jaar-op-jaar. De core PCE, de voorkeursinflatiemaatstaf van de Fed, steeg van 2,7% naar 2,8% jaar-op-jaar. De belangrijkste oorzaak voor de rentedaling was de nominatie van Scott Bessent als minister van Financiën. Hij wordt gezien als ‘marktvriendelijk’, heeft een meer gematigde houding ten opzichte van handelstarieven en is een groot voorstander van het verkleinen van het federale begrotingstekort.
Amerikaanse rentes dalen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Daling Franse 10-jaarsrente blijft achter
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Renteverschil Frankrijk loopt op
In de eurozone staan de kapitaalmarktrentes al langer onder neerwaartse druk. Oorzaken hiervan zijn de matige economische ontwikkelingen, de dalende inflatie en (anticipatie op) verdere renteverlagingen door de ECB. Afgelopen week vervolgden de kapitaalmarktrentes in de eurozone de dalende trend. Mede doordat de voorlopige inflatiecijfers (CPI) over november iets lager dan verwacht waren. In november daalde de CPI met 0,3%, iets harder dan verwacht. Jaar-op-jaar liep de CPI wel conform verwachting op, van 2% naar 2,3%. De kerninflatie (CPI core) bleef onveranderd op 2,7% jaar-op-jaar, terwijl een stijging verwacht werd. De rentedalingen tussen de eurolanden laten wel verschillen zien. Zo blijft de daling van de Franse 10-jaarsrente achter bij die van de andere landen. Het renteverschil met Duitsland is daardoor opgelopen tot 81 basispunten, het hoogste niveau sinds de eurocrisis. Gedurende de week lag de Franse 10-jaarsrente zelfs even boven die van Griekenland. De oorzaak hiervan is de politieke onrust in Frankrijk, waardoor er onder meer nog geen goedkeuring is voor de begroting van 2025. De beoogde begrotingsplannen moeten het grote begrotingstekort en de hoge staatsschuld terugdringen, maar stuiten op weerstand van de oppositie. Het uitblijven van een akkoord kan de komende tijd leiden tot de nodige volatiliteit op de financiële markten.
Aandelen bereiken nieuwe hoogtes
Het sentiment op de aandelenmarkten is gemiddeld genomen opperbest. Wereldwijde aandelen bereikten onder aanvoering van Amerikaanse aandelen weer een nieuwe all time high. Europese en vooral Japanse aandelen presteerden minder goed en zijn nog procentpunten verwijderd van hun all time highs van eerder dit jaar. Franse aandelen staan dit jaar zelfs op verlies. Amerikaanse aandelen profiteerden van de dalende rentes en ook de kabinetsnominaties door Donald Trump werden positief ontvangen. De meeste sectoren eindigden in het groen op informatietechnologie en energie na. Laatstgenoemde stond onder druk door de daling van de energieprijzen, vooral van de olieprijs. Deze daalde mede door een akkoord over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah.