Opvallend
Amerikaanse inflatieverwachtingen lopen op
Inflatieverwachtingen Verenigde Staten lopen op
Inflatie blijft een bron van zorg. Zowel in Europa als de Verenigde Staten loopt de inflatie (CPI) weer iets op. Daarnaast lopen vooral in de Verenigde Staten ook de inflatieverwachtingen voor de komende jaren op. Dit komt door aantrekkende loongroei, een robuuste economie en werkgelegenheid en anticipatie op het beleid van Donald Trump. De Amerikaanse 2-jaarsinflatieswap en de 2-jaars break-even-inflatie zijn sinds het laagste punt dit jaar in september met respectievelijk 70 en 120 basispunten gestegen. Door deze ontwikkelingen zijn de verwachtingen voor de renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank (Fed) flink teruggevallen. In september werd nog een beleidsrente in december van circa 4% ingeprijsd. Momenteel ligt de ingeprijsde rente bijna 50 basispunten hoger. Het is verre van zeker dat de Fed bij de komende vergadering in december de rente gaat verlagen. De ingeprijsde kans hierop is de laatste weken gedaald naar 53%.
Amerikaanse inflatieverwachtingen omhoog
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Eurozone-economie staat onder druk
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Divergentie Amerikaanse en eurozone-economie
De Amerikaanse economie groeit al jaren harder dan de eurozone-economie. In 2008 waren beide economieën vergelijkbaar qua omvang in dollars gemeten. Sindsdien is het Amerikaanse bruto binnenlands product in omvang verdubbeld, terwijl de eurozone-economie in dollars gemeten slechts met circa 12% gegroeid is. Dit komt deels door de verzwakking van de euro. Maar er zijn ook belangrijke structurele oorzaken, zoals: toenemende regulering en regelgeving, concurrentie van China en gebrek aan innovatie. Voorlopig lijkt deze divergentie aan te houden. Zo wijzen bijvoorbeeld de meest recente inkoopmanagersindices (PMI) op aantrekkende groei van de Amerikaanse economie en juist op krimp van de eurozone-economie. Zowel de inkoopmanagersindices van de industrie als de dienstensector in de eurozone liggen onder het niveau van 50. In de Verenigde Staten staat de industrie weliswaar ook onder druk, maar de veel grotere dienstensector heeft juist de wind in de zeilen. Ook de Amerikaanse huizenmarkt en de werkgelegenheid ogen robuust. De economische divergentie tussen de twee regio’s is duidelijk zichtbaar in het verloop van de kapitaalmarktrentes. De Amerikaanse kapitaalmarktrentes liepen op, terwijl de Duitse kapitaalmarktrentes daalden. Mede hierdoor staat de Amerikaanse dollar op het hoogste niveau ten opzichte van de euro sinds december 2022.
Energieprijzen omhoog
Vrijwel alle beleggingscategorieën eindigden de week met positieve rendementen. Grondstoffen behaalden de hoogste rendementen, gevolgd door aandelen. Het waren vooral de energiegrondstoffen en de edelmetalen die met flinke plussen de week uitgingen. De gasprijzen profiteerden van het koude weer. De Europese gasprijs staat nu op het hoogste niveau van de afgelopen 12 maanden. Op de aandelenmarkten waren alle ogen gericht op Nvidia. De chipgigant met een marktkapitalisatie van $3,5 biljoen, ongeveer net zo groot als de Duitse (DAX) en Franse (CAC) aandelenindices samen, stelde niet teleur met een hoger dan verwachte winst- en omzetgroei. Na een aanvankelijke stijging van het aandeel naar een nieuw hoogterecord, viel de koers weer wat terug. Over de hele week bleef de koers nagenoeg onveranderd. Wereldwijde aandelen eindigden de week desalniettemin met een winst van 1,5% in lokale valuta.