Opvallend
Kans op grote renteverlaging geslonken
Hoger dan verwachte Amerikaanse inflatie
De inflatie (CPI) in de Verenigde Staten daalde in september minder hard dan verwacht. De jaar-op-jaar inflatie bedroeg 2,4%, terwijl deze in augustus nog 2,5% was. Er werd echter op een afname naar 2,3% gerekend. De kerninflatie, exclusief de volatiele energie- en voedselprijzen, steeg zelfs ten opzichte van vorige maand. In september bedroeg deze 3,3% tegenover 3,2% in augustus. Deze inflatiecijfers zetten vraagtekens bij de omvang van de Fed-renteverlaging van vorige maand. Uit de gepubliceerde Fed-notulen bleek ook dat er verdeeldheid heerste binnen het beleidscomité over de omvang van de renteverlaging. Een 'substantiële meerderheid' was uiteindelijk voor een verlaging van 50 basispunten. Maar een aantal leden had bedenkingen over een dergelijk grote stap. Een eventuele renteverlaging in november zal vrijwel zeker geen 50 basispunten bedragen. De inflatie is mogelijk toch hardnekkiger en de laatste arbeidsmarktcijfers waren goed. Op de financiële markten wordt een renteverlaging van 25 basispunten ingeprijsd. Al verwachten sommige analisten zelfs al een pauze in de renteverlagingscyclus.
Inflatiedaling stagneert
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Vertrouwen eurozone neemt licht toe
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Verlaging verwachte economische groei Duitsland
De Sentix-beleggersvertrouwensindex van de eurozone is in oktober onverwacht gestegen van -15,4 naar -13,8. Hoewel de verbetering van de hoofdindex een positief signaal is, blijft het sentiment over het algemeen zwak. Zo verlaagde de Duitse overheid afgelopen week de prognose voor de economische groei voor dit jaar. In plaats van een lichte groei wordt nu uitgegaan van een economische krimp van 0,2%. In 2023 was er ook al sprake van krimp (-0,3%). Voor 2025 wordt wel herstel verwacht en staat een expansie van 1,1% ingetekend. Maar vooralsnog blijft de Duitse economie kwakkelen. De noodzaak voor structurele hervormingen, zoals lagere energielasten, minder regelgeving en het aanpakken van het tekort aan gekwalificeerd personeel, blijft groot. In Frankrijk wordt ondertussen geprobeerd het begrotingstekort onder controle te krijgen. De Franse overheid wil het begrotingstekort in 2025 terugdringen van 6,1% naar 5% van het bruto binnenlands product. Twee derde daarvan moet uit belastingverhogingen komen en een derde uit het terugschroeven van overheidsbestedingen. Ondanks deze voorgenomen maatregelen blijft het Franse begrotingstekort te groot en verlaagde Fitch de outlook voor Frankrijk naar ‘negative’.
Kapitaalmarktrentes omhoog
De kans op een grote renteverlaging door de Fed in november is geslonken, mede door de hogere dan verwachte inflatie en het beeld dat uit de Fed-notulen naar voren kwam. Kapitaalmarktrentes stegen mede hierdoor over de hele linie. De Amerikaanse 10-jaarsrente liep met circa 13 basispunten op tot 4,1%. Een kleinere rentestijging vond plaats in de eurozone. De Duitse 10-jaarsrente steeg met circa 6 basispunten naar 2,3%. Per saldo sloten nagenoeg alle vastrentende categorieën de week in het rood af. De risico-opslagen van de risicovollere kredietcategorieën waren overwegend vlak. Aandelen ontwikkelde landen stegen per saldo met 1%, terwijl aandelen opkomende landen een stap terugzetten. Vooral de Chinese aandelenmarkt gaf terrein prijs na de eerdere forse stijging naar aanleiding van de stimuleringsplannen. De olieprijs kende een volatiele week en blijft speelbal van de geopolitieke ontwikkelingen. Per saldo steeg de Brentolieprijs maar beperkt met circa $1 naar $79 per vat.