Aandelen op recordhoogte
Aandelenmarkten bereiken nieuwe all-time highs
Het positieve macro-economische nieuws en goede bedrijfscijfers zorgden deze week voor hernieuwd optimisme op de aandelenmarkten. Door een sterke reeks positieve rendementen doorbraken wereldwijde aandelenindices oude recordhoogtes. In de Verenigde Staten ging de S&P500 door het oude plafond uit januari 2021, en ook de Dow Jones Industrial Average noteerde een nieuwe all-time high. Ook op het Europese vasteland werden, ondanks de nodige economische tegenwind, oude records uit de boeken geschreven. De Duitse DAX en de Franse CAC40 bereikten een nieuwe top na een kort dipje begin van het jaar. De Britse FTSE100 blijft hier vooralsnog bij achter en beweegt zich de laatste maanden min of meer zijwaarts. Dichterbij huis nadert ook de AEX zijn hoogste punt van 827 punten. De week werd echter nipt lager, op 817, afgesloten. Op de Aziatische beurzen is een duidelijke kentering gaande. Waar de Japanse Nikkei steeds dichter in de buurt komt van het record uit 1989, zakken indices uit Shenzhen en Hong Kong steeds verder weg. Al met al sloten aandelen uit ontwikkelde landen de week met een winst van 1,5% in euro. Aandelen uit opkomende landen deden het beter met een eurorendement van 1,7%.
De S&P500 bereikt nieuw record
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kredietopslagen van risicovolle obligaties komen verder in
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Kredietobligaties in de plus
Aan de opwaartse trend die sinds begin van het jaar de kapitaalmarktrentes stuwt, kwam deze week vooralsnog een einde. De rente op een 2-jaar lopende Duitse staatsobligatie viel 11 basispunten terug, en de 10-jaarsrente zakte 5 basispunten. De Amerikaanse tegenhangers bleven nagenoeg onveranderd. Obligatiebeleggers zijn duidelijk op zoek naar richting. Het lijkt in ieder geval waarschijnlijk dat de beleidsrentes toch minder snel afkomen dan ultimo 2023 werd ingeprijsd. De lichte daling van de Duitse rentetermijnstructuur zorgde echter voor licht positieve obligatierendementen. Europese staatsobligaties konden een winst van 0,2% bijschrijven en veilige kredietobligaties noteren een plus van 0,4%. Kredietobligaties konden daarnaast ook meeprofiteren van de inkomende kredietopslagen, die dit jaar al voor investment grade obligaties 8 bps en voor highyieldobligaties 33 bps daalden. Obligaties uit opkomende landen in lokale valuta (EMD LC) en harde valuta (EMD HC) wisten ondanks de aanzienlijke geopolitieke onzekerheid de week nipt hoger af te sluiten.
Olieprijs in de lift
Grondstoffenmarkten kenden een goede week waarin bijna alle categorieën in de plus afsloten. Het totaalrendement van de brede grondstoffen index (S&P GSCI) was 4,7% in euro. Binnen de energiegrondstoffen steeg met name de olieprijs weer boven de $80 per vat. Vrijdagmiddag noteerde de prijs voor een vat Brent olie $83,6. De vraag naar ruwe olie trekt langzaam weer aan nu Amerikaanse voorraden beginnen te slinken en de Chinese overheid de economie verder wil stimuleren. Meer stimulus uit Beijing betekent ook dat de vraag naar basismetalen aantrekt; die gingen er per saldo 3,5% op vooruit. Ook de prijzen voor agrarische grondstoffen, zoals landbouwproducten en levend vee, stegen. Op de valutamarkten was het de euro die onderuit ging ten opzichte van menig andere munt. Zo werd het jaarverlies ten opzichte van de Amerikaanse dollar deze week verder vergroot tot 2%. Uiteindelijk sloot de eurodollarkoers vrijdag op $1,09.