De Amerikaanse economie groeit door
Amerikaanse economie maakt 'zachte landing'
De groei van de Amerikaanse economie blijft positief verrassen. Ook in het laatste kwartaal van 2023 wist de Amerikaanse economie onverwacht sterk te groeien. Economen gingen uit van een kwartaalgroei van 2,0%, maar deze verwachting werd met 3,3% ruimschoots verslagen. De jaar-op-jaargroei over 2023 komt daarmee uit op 2,5%. Dit bevestigt het nog altijd robuuste karakter van de grootste economie ter wereld. Belangrijke drijver voor deze groei blijven de nog altijd hoge uitgaven van de Amerikaanse consument. Mede ondersteund door de krapte op de arbeidsmarkt en lage werkloosheid, blijven deze de economie ondersteunen. De stijging van de Personal Consumption Expenditures (PCE) Index viel in januari terug tot 2,6%. De core-PCE index, zonder voedsel- en energieprijzen, daalde van 3,2% tot 2,9%. Hiermee komt de inflatie, volgens de favoriete inflatiemaatstaf van de Federal Reserve (Fed), steeds verder in. Financiële markten zijn voorbereid op de nodige renteverlagingen. Vooralsnog voorziet ongeveer de helft van de analisten de eerste verlaging van de beleidsrente aan het einde van dit kwartaal.
De groei van de Amerikaanse economie blijft de PCE-inflatie-index voor
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Markten prijzen verdere inflatiedaling in
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Europese Centrale Bank handhaaft beleidsrente
Afgelopen donderdag besloot de Europese Centrale Bank (ECB) op haar eerste beleidsvergadering van het nieuwe jaar de rente niet te veranderen. De depositorente blijft hiermee op een niveau van 4,0% liggen. Beleidsmakers denken dat dit niveau voldoende is om de inflatie op middellange termijn terug naar de 2,0%-target te krijgen. Het besluit was geheel volgens de verwachting. Analisten waren vooral geïnteresseerd in mogelijke hints over de eerste renteverlagingen. ECB-president Christine Lagarde gaf vorige week nog aan het niet onwaarschijnlijk te vinden dat ‘in de zomer’ al wordt overgestapt op renteverlagingen. Dit bericht werd deze week nogmaals bevestigd. Toch willen de bestuurders van de ECB de cijfers over de komende periode afwachten, en met name de loonontwikkeling kan hier een bepalende rol in spelen. Een (te) sterke stijging van de lonen kan de inflatie weer in de hand werken. Onder beleggers bestaat er een optimistisch beeld over de toekomstige inflatieontwikkeling. Financiële markten prijzen een verdere daling van het tempo van geldontwaarding in. Mocht de inflatie zich langs deze weg ontwikkelen, dan komt de eerste renteverlaging daarmee steeds dichterbij.
Sentiment onder inkoopmanagers verdeeld
De diverse westerse economieën liggen er verschillend bij. Waar de Amerikaanse economie met sterke cijfers positief blijft verrassen, vallen vooral in Europa klappen. Dit komt duidelijk tot uiting in de vertrouwensindicatoren van inkoopmanagers (PMI-Indices). In de Verenigde Staten steeg het vertrouwen in de dienstensector van 51,4 naar 52,9 en in de industrie van 47,9 tot 50,3. Deze indicatoren komen daarbij ver boven de consensusverwachting uit. Nu beide indices boven de 50-punten staan, duidt dit met behoorlijke zekerheid op aanhoudende groei in de economie. Ook in het Verenigd Koninkrijk en Japan zit het vertrouwen, en dan met name van de dienstensector, in de lift. De PMI Composite steeg respectievelijk naar 52,5 en 51,1. In de eurozone hangt de vlag er wel anders bij. In zowel Duitsland als Frankrijk wijzen de PMI-scores op verdere krimp van de dienstensector en de industrie. De gecombineerde PMI voor de eurozone wist beperkt te stijgen en noteert met 47,9 nipt hoger dan eind vorig jaar.