Opvallend
Powell kiest voor grote stap
Fed verlaagt beleidsrente met 50 basispunten
De Amerikaanse centrale bank (Fed) verlaagde de beleidsrente met 50 basispunten naar 4,75%-5%. Een verlaging, de eerste sinds 2020, werd alom verwacht. Maar de verlaging van 50 basispunten was toch nog enigszins verrassend. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell is het doel van de renteverlaging om de huidige kracht van de economie in stand te houden. De renteverlaging ging gepaard met een bijstelling van de inflatie- en werkloosheidsprognoses. De inflatieverwachting (PCE) voor 2025 werd verlaagd van 2,3% naar 2,1% en de verwachte werkloosheid werd verhoogd van 4,2% naar 4,4%. De Fed beschouwt de inflatierisico’s grotendeels in evenwicht, maar ziet de risico’s voor oplopende werkloosheid aan de bovenkant. Powell gaf het signaal af dat verdere verlagingen met 50 basispunten niet waarschijnlijk zijn. De bijgestelde renteprojecties van de Fed-bankiers (‘dot plot’) duiden op een beleidsrente van 4,25-4,50% eind dit jaar. Dit impliceert nog twee verlagingen van 25 basispunten tijdens de komende twee bijeenkomsten. Op de obligatiemarkten worden echter bijna drie verlagingen ingeprijsd voor dit jaar.
Renteverlagingen Fed in het verschiet
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Bedrijvigheid in de staat New York trekt aan
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Robuuste ontwikkelingen Amerikaanse economie
Macro-economische cijfers bevestigden het beeld dat de Amerikaanse economie er momenteel nog goed bij ligt. Zo steeg de industriële productie harder dan verwacht en stegen de detailhandelsverkopen tegen de verwachting in. De cijfers over de huizenmarkt waren per saldo beter dan verwacht. Met name de bouwvergunningen, een leidende indicator, stegen een stuk harder dan verwacht. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt ogen gunstig. Zo daalden de nieuwe en de bestaande werkloosheidsuitkeringen tegen de verwachting in, naar het laagste niveau sinds respectievelijk mei en juni. Verschillende indicatoren van de regionale federale banken stegen harder dan verwacht en ook het vertrouwen bij woningbouwers steeg weer na maanden van daling. Mede dankzij de daling van de hypotheekrentes lijkt dit vertrouwen te stabiliseren. Dit lijkt ook te gelden voor de ‘leading index’. Al deze ontwikkelingen duiden op een gezonde economische ontwikkeling. Zo schat de Atlanta Fed de groei van de Amerikaanse economie over het derde kwartaal aan de hand van actuele economische data op 2,9% op jaarbasis.
Opeenstapeling van records
Renteverlagingen zonder dat er sprake is van een recessie, is historisch gezien een gunstige combinatie voor aandelen. Dat bleek ook afgelopen week, waarin aandelen weer tot nieuwe hoogtes stegen. Ook de goudprijs bereikte een nieuw record. Onder invloed van (geo)politieke ontwikkelingen en een daling van zowel de (reële) rente als de Amerikaanse dollar, slechtte de goudprijs de grens van $2600 per troy ounce. Ook andere grondstoffen, zoals olie en koper, lieten behoorlijke stijgingen zien. Op de valutamarkten was er de nodige volatiliteit. Zo bereikte het Britse pond het hoogste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar sinds 2022, nadat de Bank of England de beleidsrente ongewijzigd liet. Ook de Bank of Japan liet de beleidsrente ongewijzigd, ondanks dat de inflatie in Japan opliep naar 3%. De Japanse yen daalde hierdoor afgelopen week in waarde, terwijl deze aan het begin van de week nog de hoogste koers sinds medio vorig jaar bereikte ten opzichte van de Amerikaanse dollar.