Opvallend
Markten zoeken richting
ECB verlaagt de beleidsrente
De ECB-beleidsvergadering bracht weinig verrassingen. Zoals verwacht verlaagde de centrale bank de beleidsrente van de eurozone met 25 basispunten naar 3,5%. De meeste aandacht ging uit naar de toelichting van ECB-president Lagarde. Lagarde blijft voorzichtig en committeert zich niet aan een snelle reeks renteverlagingen. Toch lijken meer renteverlagingen zo goed als zeker. De inflatie is grotendeels onder controle en de Europese economie zwakt af. De eurozone-inflatie is in augustus gedaald naar 2,2% jaar-op-jaar en ook de lonen stijgen minder hard. Toch zijn de inflatierisico's nog niet helemaal geweken. Vooral in de dienstensector blijft de inflatie hardnekkig hoog. Mede hierom houdt de ECB een slag om de arm. Nu de inflatie onder controle lijkt, verschuift de aandacht naar de zwakke Europese economie. De eurozone-economie kwakkelt al jaren en de ECB schroefde de groeiverwachtingen voor 2024 tot en met 2026 terug. De verwachte groei voor dit jaar werd verlaagd van 0,9% naar 0,8%. Naar verwachting kijkt Lagarde in oktober nog de kat uit de boom. In december zou de rente wel verlaagd kunnen worden. In 2025 volgen naar verwachting meer renteverlagingen om de zwakke economie te ondersteunen.
“A declining path is not pre-determined, (…) Neither in terms of sequence, nor in terms of volume.”
ECB-president Christine Lagarde houdt een slag om de arm
China in greep deflatie
Bron: Bloomberg, Achmea IM
China in greep deflatie
In China en de Verenigde Staten waren de ogen vooral gericht op de inflatiedata. China kampt met de ergste deflatie sinds 1999 en alles wijst erop dat dit voorlopig nog niet voorbij is. Dat is slecht nieuws voor de Chinese economie. Vooral in het bedrijfsleven is sprake van dalende prijzen. De producentenprijzen (PPI) daalden in augustus op jaarbasis met 1,8%. Dat is fors lager dan de -0,8% van juli. Ook bij de consumentenprijzen (CPI) ligt deflatie op de loer. De geldontwaarding op jaarbasis liep weliswaar op van 0,5% naar 0,6%, de onderliggende data schetsen echter een somber beeld. Eigenlijk stijgen alleen de voedselprijzen. In de Verenigde Staten is de economische situatie een stuk rooskleuriger. De Amerikaanse inflatiecijfers lagen grotendeels in lijn met de verwachtingen. De stijging van de Amerikaanse consumentenprijzen (CPI) daalde in augustus van 2,9% op jaarbasis naar 2,5% op jaarbasis. De kerninflatie bleef echter hardnekkig hoog op 3,2%. De producentenprijzen (PPI) stegen met 1,7% op jaarbasis tegen een stijging van 2,1% in juli. Per saldo lijkt de inflatie dus redelijk onder controle, waardoor de weg vrij is voor meer renteverlagingen door de Fed.
Nervositeit markten houdt aan
De laatste maanden overheerst de nervositeit op de financiële markten. Het beleid van de centrale banken en speculaties over een zachte landing van de economie dan wel een recessie houden de gemoederen bezig. Dit resulteert in markten die richting zoeken. Zo maakten de aandelenmarkten afgelopen week het verlies van de week ervoor weer goed. De ontwikkelde markten sloten de week af met een winst van ruim 3%. Beleggers sorteerden voor op renteverlagingen door de Fed en de ECB. Het debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Trump en Harris leverde veel vuurwerk op, maar de impact op de financiële markten was beperkt. De meeste media riepen Harris uit als winnaar. Maar de invloed van het debat op de opiniepeilingen was gering. De verschillen blijven klein en de verkiezingen kunnen nog alle kanten op. De markten reageerden dan ook lauw op het debat. Op de obligatiemarkten daalden de kapitaalmarktrentes licht. De Duitse 10-jaarsrente zakte naar 2,15% en de Amerikaanse 10-jaarsrente daalde naar 3,65%. Op de valutamarkten sterkte de yen verder aan nadat de Japanse centrale bank (BOJ) zich 'hawkish' uitliet over het monetaire beleid.