Opvallend
Sterk herstel aandelen
Recessiezorgen VS ebben weg
De recessiezorgen, die begin deze maand mede bijdroegen aan de turbulentie op de financiële markten, lijken voorlopig weer wat weggeëbd. De Amerikaanse macro-economische cijfers die afgelopen week naar buiten kwamen, vielen per saldo mee. Uitzonderingen hierop waren de industriële productie en enkele huizenmarktcijfers. De detailhandelsverkopen stegen daarentegen boven verwachting en de werkloosheidsuitkeringen daalden harder dan verwacht. Ook diverse vertrouwensindicatoren verrasten positief. Zo nam het vertrouwen binnen het midden-kleinbedrijf tegen de verwachting in toe en steeg ook het vertrouwen van de Amerikaanse consument boven verwachting. Al deze ontwikkelingen schetsen nog steeds een redelijk robuust beeld van de Amerikaanse economie. Van een op handen zijnde recessie is geen sprake. Maar een recessie later dit jaar of begin volgend jaar blijft nog wel een serieus risico.
Optimisme binnen midden-kleinbedrijf stijgt
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse inflatie daalt
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse inflatie neemt af
Niet alleen recessiezorgen droegen bij aan de onrust op de financiële markten aan het begin van de maand. Ook de zorgen om het uitblijven van een eerste renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank speelde een rol. De inflatiecijfers die afgelopen week naar buiten kwamen, staan een renteverlaging in ieder geval niet in de weg. Zo liep de jaar-op-jaar-stijging van de consumentenprijzen (CPI) terug van 3% naar 2,9%. De core CPI, de inflatie exclusief voedsel en energie, daalde van 3,3% naar 3,2% jaar-op-jaar. Bij de producentenprijzen (PPI) waren de dalingen groter. Zo daalde de PPI van 2,7% naar 2,2% en de core PPI van 3% naar 2,4% jaar-op-jaar. Ook de stijging van de reële uurlonen nam licht af. Hoewel de CPI nog steeds ruim boven de 2% ligt, tendeert deze wel langzaamaan die kant op. Ook een aantal haviken binnen de Fed raken hier steeds meer van overtuigd en willen waken voor het risico om te laat te verlagen. De beleidsrente zal in september dan ook vrijwel zeker verlaagd worden. Er bestaat zelfs een kans op een verlaging van 50 basispunten. Mogelijk licht Jerome Powell komende week op Jackson Hole een tipje van de sluier op.
Aandelen veren op
Wereldwijde aandelen kenden met een stijging van 3,8% in lokale valuta de beste week van het jaar. Met dank aan de Magnificent 7, die met ruim 6% stegen. Aandelen hebben inmiddels de gehele daling van circa 7% van de eerste vijf dagen van de maand goedgemaakt. Ook Japanse aandelen kenden met een winst van 8% een goede week. Deze aandelen hebben het overgrote deel van de daling van circa 20% aan het begin van de maand gecompenseerd. Met dank aan de daling van de Japanse yen. Geruststellende woorden van de Bank of Japan (BoJ) dat renteverhogingen in deze omstandigheden niet aan de orde zijn, zorgden voor grote opluchting. De impact van het (deels) terugdraaien van de yen carry trade was dan ook van korte duur. Toch is het wijs om hier lering uit te trekken. Zo verraste zowel de Japanse groei als de inflatiecijfers positief. De kans op een nieuwe renteverhoging later dit jaar door de BoJ is hierdoor toegenomen. In combinatie met alle (geo)politieke en economische onzekerheden zijn er genoeg ingrediënten om de volatiliteit weer te doen oplaaien. De goudprijs lijkt hier al op voor te sorteren. Deze bereikte afgelopen week een nieuw hoogterecord van $2.500,- per troy ounce.