Kapitaalmarktrentes omhoog
Chinese aandelen verder omlaag
Aandelenmarkten sloten de week per saldo gemengd af. Het totaalrendement van de wereldwijde aandelenindex was licht positief en bedroeg 0,6% (euro hedged). In euro’s gemeten kwam het totaalrendement uit op circa 1%. De verwachting dat er dit jaar minder renteverlagingen zullen plaatsvinden dempte in eerste instantie het optimisme op de aandelenmarkten. Amerikaanse aandelen eindigden de week echter met een stevige plus waardoor deze regio in het groen eindigde. Het totaalrendement van Europese aandelenmarkten was daarentegen negatief met een min van meer dan 1%. Het totaalrendement van aandelen opkomende markten in euro gemeten bedroeg bijna -2%. Vooral de Chinese aandelenmarkt is het nieuwe jaar slecht begonnen en zakt steeds verder weg. Afgelopen week bedroeg de daling van de MSCI China ruim 5% in euro’s gemeten. Het sentiment is somber door de matige macro-economische data, het uitblijven van stimulansen van de Chinese autoriteiten en geruchten voor forced selling. Door het grote verschil in rendement tussen Chinese (negatief) en Japanse (positief) aandelen de afgelopen periode, heeft Tokyo Shanghai ingehaald als grootste aandelenmarkt van Azië.
Groot verschil tussen Japan en China
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Duitse nominale en reële rente stijgen
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Rentes over de hele curve omhoog
De risicovrije rentes stegen afgelopen week over de hele linie. Centrale bankiers temperden de verwachtingen over het aantal renteverlagingen voor dit jaar. Financiële markten waren eind 2023 erg op de muziek vooruit gelopen met zeer optimistische verwachtingen. Rentes daalden fors in de laatste twee maanden van vorig jaar en nu vindt een tegenreactie plaats. Afgelopen week steeg de Duitse 2-jaarsrente met 22 basispunten naar 2,73%. De Duitse 10-jaarsrente steeg met bijna 16 basispunten naar 2,34%. De Amerikaanse risicovrije rentes lieten een vergelijkbare stijging zien. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 18 basispunten naar 4,12%. Naast de nominale rente, liep ook de reële rente op. De stijging van de Duitse reële 10-jaarsrente was gelijk aan die van de nominale rente. Ook in andere landen steeg de reële rente. ILB’s sloten de week daarom negatief af. Het totaalrendement op de kredietcategorieën was ook negatief door de stijging van de risicovrije rentes. De risico-opslagen veranderden per saldo nauwelijks. Per saldo lagen de totaalrendementen van de vastrentende categorieën tussen de -0,5% en -1%.
Japanse yen onder druk
Het totaalrendement op de gelijkgewogen grondstoffenindex was licht negatief in Amerikaanse dollars gemeten en nagenoeg vlak in euro’s. De verschillen tussen de grondstoffensectoren waren wel groot. Het totaalrendement van de energiesector was vrijwel vlak. De prijs voor een vat Brentolie ligt net onder de $80. De metaalprijzen gingen omlaag. De prijzen van industriële metalen daalden met circa 1%. De euro gaf terrein prijs ten opzichte van de Amerikaanse dollar en daalde met circa 0,5%. De Japanse yen blijft zwak. De Japanse munt daalde met bijna 2% ten opzichte van de euro en doorbrak weer de 160-grens. Het Japanse monetaire beleid is nog steeds zeer ruim, terwijl de verwachtingen voor versoepeling van het Europese monetaire beleid getemperd worden.