Opvallend
Enter Trump, Exit Biden
Amerikaanse arbeidsmarkt vertraagt
Afgelopen week was een veelbewogen week in de Amerikaanse politiek. Na een mislukte moordaanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump kreeg hij alle wind in de zeilen. Onder groots applaus wist hij zijn officiële nominatie als Republikeinse kandidaat te laten bekrachtigen op de Republikeinse conventie. Ondertussen nam de druk op president Joe Biden om zich terug te trekken als de Democratische kandidaat dusdanig toe dat hij besloot het kandidaatschap naast zich neer te leggen. Zondagavond kondigde hij aan zich te focussen op zijn taken als president en prees hij zijn vicepresident Kamala Harris aan als de nieuwe Democratische presidentskandidaat. Als zij tijdens de Democratische conventie volgende maand inderdaad de nieuwe kandidaat wordt, wacht haar nog een zware taak. Momenteel leidt Trump in alle essentiële swing states – ook ten opzichte van Harris. Wat Trump mogelijk extra momentum geeft, is dat de Amerikaanse economie lijkt te vertragen. Het aantal werkloosheidsaanvragen kwam afgelopen week uit op 243.000 – hoger dan de 229.000 die analisten verwachtten. Het werkloosheidspercentage – nu 4,1% - zit al enkele maanden in een stijgende trend.
Werkloosheidsuitkeringen (per week) hoger dan verwacht
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Koperprijs beleeft zwakste week sinds 2022
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Chinees derde plenum stelt teleur
Het derde Chinese plenum vond afgelopen week plaats in Beijing. Het plenum is de jaarlijkse top van de Chinese communistische partij. In het derde plenum – de Chinese leiders houden zeven plena iedere vijf jaar – staat traditioneel het economische beleid op de agenda. Omdat de Chinese economie al enige tijd kwakkelt, verwachtten markten een stevig pakket aan maatregelen. De uitkomsten van het plenum stelden echter teleur. De maatregelen richten zich wederom vrijwel volledig op de aanbodzijde van de economie. Terwijl juist met name de vraagkant van de Chinese economie ondersteuning behoeft. De Chinese vastgoedmarkt bevindt zich al ruim drie jaar in een crisis. In juni zijn de verkopen van huizen met 26,9% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Ook de detailhandelsverkopen stelden met een groei van 2% op jaarbasis teleur. Economen gingen uit van een groei van 3,4%. Ondanks deze tegenvallende cijfers gaat de partijtop nog steeds uit van een economische groei van 5% in 2024. Momenteel bedraagt de groei op jaarbasis 4,7%. De tegenvallende uitkomsten van het plenum hadden ook hun weerslag op de grondstoffenmarkten. De koperprijs daalde met ruim 7%. De slechtste week sinds 2022.
Trump laat halfgeleiderindustrie struikelen
Markten keken afgelopen weken met argusogen naar het Republikeinse kamp. Nu het momentum bij Donald Trump ligt, wegen zijn woorden steeds zwaarder. In een interview met Bloomberg liet Trump weten dat hij wil dat Taiwan meer gaat betalen voor hun bescherming tegen Chinese agressie. Daarnaast sprak hij zijn onvrede uit over de wijze waarop Taiwan de Amerikaanse chipindustrie zou hebben afgepakt. De woorden van Trump hadden een sterke impact op de koersen van de chipbedrijven. Wereldwijde aandelen daalden met 2% in lokale valuta. Hiervan was bijna de helft toe te schrijven aan de bedrijven in de halfgeleiderindustrie. Nvidia verloor bijna 9%. En ASML verloor bij 15% ondanks dat het bedrijf berichtte dat het orderboek zich beter dan verwacht heeft ontwikkeld. Ook aandelen opkomende markten verloren sterk en daalden 2,6% in lokale valuta. Hiervan kwam de grootste bijdrage van de Taiwanese chipfabrikant TSMC die 7% daalde. Ook in dit geval gebeurde dit ondanks dat TSMC met sterker dan verwachte ordergroei naar buiten kwam.