Verder volgens...
In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst
Vanaf de top raakt het dal uit zicht
De afgelopen maanden regende het aandelenrecords. In de Verenigde Staten, in Europa en zelfs in Japan werden oude recordstanden van aandelenindices uit de boeken geschreven. Dit alles zorgde voor een sterk positief sentiment op de mondiale beursvloeren. En met het vooruitzicht van meerdere renteverlagingen houdt dit positieve momentum waarschijnlijk nog wel even aan. Of toch niet?
Langzaamaan beginnen beleggers zich zorgen te maken of de hoge aandelenwaarderingen, vooral van Amerikaanse aandelen, nog wel houdbaar zijn. Historisch handelen Amerikaanse aandelen op gemiddeld ongeveer 16 keer de winst per aandeel. Op dit moment handelen deze aandelen echter gemiddeld genomen tegen een koers-winstverhouding (P/E ratio) van rond de 25. Zeven van de grootste bedrijven (‘Magnificent Seven’), verantwoordelijk voor circa 30% van de S&P 500 index, zelfs tegen een P/E-ratio van bijna het dubbele.
Maar hoe erg is dat? Zolang hooggespannen winstverwachtingen waar gemaakt of overtroffen worden, is er voor nu geen man overboord. Maar zodra aandelen ‘priced for perfection’ zijn, kan een kleine tegenvaller in de winstontwikkeling al snel tot een forse prijscorrectie leiden. En zo kan een korreltje zand in met name de AI-motor al voor een flinke correctie zorgen.
Staan we daarmee aan de vooravond van een bear market of een aandelen sell-off? Dit voorspellen is lastig, in zowel timing als omvang. Naast tegenvallende winstontwikkeling zijn er momenteel nog een aantal elementen die de aandelenmarkt kwetsbaar maakt. Zo kunnen ontluisterende inflatie- of economische ontwikkelingen, of een geopolitieke schok een trigger zijn voor een flinke koerscorrectie.
De vraag die dan ook boven de markt hangt, is hoe je als belegger te beschermen tegen potentiële gevaren van een bear market. Wat zijn de lessen uit het verleden die een beleggingsportefeuille robuust maken en deze staartrisico’s kunnen mitigeren? Dat antwoord is verrassend eenvoudig. Want hoewel elke tegenvallende beleggingsomgeving op zichzelf staat en verschilt in aanleg en oorzaak, ligt een simpele oplossing voor de hand. Zorg voor voldoende spreiding in je beleggingsportefeuille, of anders gezegd: ‘don’t put all your eggs in one basket’. Door te spreiden over verschillende beleggingscategorieën worden specifieke risico’s verminderd.
Het hoge aandelenrendement van de afgelopen periode heeft beleggers blind gemaakt voor specifieke aandelenrisico’s. Waarom immers uit een stijgende en winstgevende beleggingscategorie stappen? Toch is er meer dan enkel dit eenzijdige beeld, namelijk een mogelijk grove onderschatting van het gelopen risico. Om alvast voor te sorteren op mogelijk tegenslag loont het daarom juist nu om verder te kijken dan de aandelenmarkt. Diversificatie van de beleggingsportefeuille is daarom cruciaal voor een robuust beleggingsresultaat.