
Opvallend
AI heeft impact
Nvidia zet de toon
Op de financiële markten was alle aandacht gericht op de kwartaalcijfers van Nvidia. Deze chipfabrikant geldt als de vaandeldrager van de AI-revolutie. De kwartaalcijfers geven inzicht of het bedrijf de hooggespannen verwachtingen waarmaakt. Beleggers werden niet teleurgesteld. Integendeel, het bedrijf verraste vriend en vijand met een sterker dan verwachte stijging van zowel de omzet als de winst. De omzet over het tweede kwartaal steeg naar $28 miljard. Daarmee is de kwartaalomzet nu net zo hoog als de gehele jaaromzet van 2022. De winst over het eerste kwartaal van het boekjaar bedraagt $15 miljard. De meeste omzet en winst komen uit toepassingen voor datacentra. Nvidia CEO Jensen Huang blaakt van optimisme over de toekomst. Hij vergelijkt de recente ontwikkelingen rondom AI met een nieuwe industriële revolutie. Beleggers reageerden verheugd op al dit nieuws en de koers van Nvidia steeg met 15% tot $1.065. De marktkapitalisatie van Nvidia bedraagt daarmee een duizelingwekkende $2.619 miljard. Dat is hoger dan de marktwaarde van de gehele Duitse aandelenindex en ook hoger dan het bruto binnenlands product van Italië, de 8e economie in de wereld.
Nvidia in top 3 van waardevolste bedrijven

Bron: Bloomberg, Achmea IM
“The ROC Armed Forces stand ready to defend our country. We seek no conflicts, but we will not shy away from one.”
Het Taiwanese Ministerie van Defensie zegt er klaar voor te zijn.
China voert druk op Taiwan op
De inauguratietoespraak van de nieuwe Taiwanese president William Lai zette de verhoudingen met China op scherp. Lai nam afstand van de machthebbers in Peking door onder meer te zeggen dat ze geen onderdanen van de Volksrepubliek zijn. China reageerde als door een wesp gestoken en kwam met grootschalige militaire oefeningen als straf voor de ‘separatistische acties’ van Taiwan. Met de oefeningen test China of het in staat is om met militaire middelen Taiwan onder controle te krijgen. Daarmee zijn alle ogen weer gericht op dit sluimerende conflict dat bij escalatie een grote impact kan hebben op de wereldeconomie en financiële markten. Ongeveer 90% van de geavanceerde halfgeleiders die gebruikt worden voor AI-toepassingen, smartphones en defensieapparatuur worden in Taiwan geproduceerd. Daarmee spelen Taiwan en halfgeleiderfabrikant TSMC een sleutelrol in de wereldeconomie. ASML en TSMC hebben volgens anonieme bronnen verklaard dat in geval van een Chinese aanval op Taiwan de meest geavanceerde chipmachines op afstand uitgeschakeld kunnen worden. TSMC-bestuursvoorzitter Mark Liu liet eerder weten dat bij een invasie de Taiwanese fabrieken van het bedrijf onklaar worden gemaakt.
Amerikaanse huizenmarkt blijft zwak
Na een sterk 2021 en 2022 zit de Amerikaanse woningmarkt sinds 2023 in het slop. De oorzaak ligt bij de fors hogere hypotheekrentes waardoor veel potentiële huizenkopers noodgedwongen afhaken. Vooral bestaande woningen zijn voor veel Amerikanen onbetaalbaar geworden. De vraag naar nieuwbouwwoningen blijft beter op peil. In april daalden echter zowel het aantal verkochte nieuwbouwhuizen (new homes sales) als het aantal verkochte bestaande woningen (existing home sales). Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen zakte met 4,7% naar 665 duizend op jaarbasis. De verkoop van bestaande woningen daalde met 2% naar 4,14 miljoen op jaarbasis. Daarmee ligt het aantal verkochte woningen al geruime tijd op niveaus die vergelijkbaar zijn met die van de financiële crisis van 2008 – 2009. Voor de huizenmarkt kan de eerste renteverlaging van de Fed dan ook niet vroeg genoeg komen. De notulen van de laatste beleidsvergadering bevestigen echter dat er binnen de Fed brede steun is voor een higher for longer beleid. De inflatie blijft een bron van zorgen, en een deel van de beleidsbepalers is bereid de rente verder op te trekken indien nodig. Het ziet er dus niet naar uit dat de Amerikaanse huizenmarkt snel lucht krijgt van de Fed.
Woningverkopen blijven laag
