
Verder volgens...
Meer dan blingbling
Maar toch verdeelt goud beleggers
Goud blinkt dit jaar. De prijs voor een troy ounce (ruim 31 gram) steeg in mei naar het hoogste niveau ooit en schommelt nu rond de $2.350. Daarmee is goud één van de best presterende beleggingen dit jaar. En toch is goud nauwelijks terug te vinden in de beleggingsportefeuilles van institutionele beleggers. Het wel of niet beleggen in goud leidt vaak tot verhitte discussies.
Tegenstanders van beleggen in het ‘gele metaal’ vinden het geen echte belegging. Zo verbaast Warren Buffet zich erover dat goud ergens in Afrika uit de grond wordt opgegraven, omgesmolten wordt en vervolgens weer ergens anders in de grond wordt gestopt. En goud genereert geen kasstromen, zoals dividenden. Daardoor is het ook onmogelijk om er een waardering aan te hangen. Goud is dan niet meer dan een leuk hebbedingetje of mooi sieraad.
Voorstanders zien goud als de ultieme veilige belegging. Goud heeft een lange historie als betaalmiddel en als store of wealth. Het is geen claim op een overheid, zoals staatsobligaties of euro’s dat wel zijn. Ray Dalio noemt goud dan ook ‘non debt money’. Op lange termijn biedt goud bescherming tegen inflatie en valutadepreciatie. Daarnaast wordt het wereldwijd geaccepteerd.
Wie heeft er nu gelijk? De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden. Om rendement te maken zijn aandelen op lange termijn waarschijnlijk een betere belegging. Ook terugkijkend zijn aandelen vaak de beter presterende beleggingscategorie geweest in verschillende deelperiodes. En als een belegger zekerheid wenst over vaste periodieke kasstromen dan zijn obligaties de logische keuze.
Maar dat betekent niet dat goud geen rol van betekenis speelt. Goud is juist een goede diversifier in de beleggingsportefeuille. De goudprijs wordt door andere factoren bepaald dan de aandelen- of obligatiekoersen. En daar zit juist de kracht. Door de negatieve correlatie met deze traditionele beleggingscategorieën wordt de totale beleggingsportefeuille robuuster. Ofwel minder forse pieken en dalen en een stabieler verloop. Dus minder volatiliteit.
Daarnaast is goud weer in trek bij centrale banken. Vooral bij centrale banken in opkomende landen die een alternatief zoeken voor hun dollarreserves. Maar ook het gestegen inflatierisico en de hoge schuldniveaus in grote delen van de wereld maken dat de populariteit van goud momenteel hoog is.
In het huidige beleggingsklimaat is goud een nuttige toevoeging aan de beleggingsportefeuille. Het edelmetaal heeft dan ook een relatief groot gewicht binnen de Achmea IM generieke grondstoffenbenchmark. Goud fungeert namelijk vaak als een crisishedge in onzekere en volatiele geopolitieke omgevingen. En daar zitten we nu middenin, met een oorlog aan de rand van Europa, grote spanningen rond Taiwan, en het Midden-Oosten dat momenteel sterk doet denken aan een kruitvat. Goud is dus 'blingbling’ én een nuttige belegging. Het blijft voor velen een lastige spagaat.
Stijging goudprijs zet door
