
Opvallend
Hulp voor de Chinese vastgoedmarkt
Chinese huizenmarkt gestut door overheid
De Chinese huizenmarkt bevindt zich al enige tijd in een crisis. Een groot deel van de nieuwe huizenproductie blijft onverkocht. In een poging de kwakkelende huizenmarkt te ondersteunen, introduceerde de Chinese overheid daarom afgelopen vrijdag een breed pakket aan maatregelen. Het schrappen van de bodem onder de hypotheekrente en het verlagen van het minimum eigen vermogen moet het aantal transacties laten toenemen. Daarnaast is de overheid voornemens om het aankoopprogramma voor onverkochte huizen uit te breiden. De binnen dit programma aangekochte huizen worden vervolgens gebruikt als sociale huurwoningen. Het programma zou op drie vlakken ondersteuning aan de markt bieden: i) door het aanbod te verkleinen; ii) door de omzet van projectontwikkelaars te verhogen; en iii) door het aanbod van betaalbare huurwoningen te vergroten. Het programma heeft een omvang van 300 miljard yuan (circa € 38 miljard) en zal – zo is de hoop van de Chinese overheid - het vertrouwen in de belangrijke vastgoedsector weer iets laten toenemen.
Chinese huizenmarkt heeft het zwaar

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Groei Amerikaanse consumentbestedingen stagneert

Bron: Bloomberg, Achmea IM
Amerikaanse consumentenbestedingen onder druk
De Amerikaanse consumentencijfers die afgelopen week naar buiten kwamen, schetsen een beeld van zwakte. De groei van de headline retail sales stagneerde in april. Terwijl het cijfer voor maart omlaag werd bijgesteld naar een groei van 0,6% op maandbasis. Een enquête onder middenklasse huishoudens toonde dat ook deze groep steeds meer moeite heeft om aan de basisbehoeften te voldoen. Door aanhoudende inflatie en een iets afzwakkende arbeidsmarkt staat de koopkracht onder druk. Bijna de helft van de huishoudens gaf aan “buy now, pay later” mogelijkheden te benutten om onder andere boodschappen te kunnen betalen. Het wordt voor de Amerikaanse overheid een grote uitdaging om consumenten te blijven ondersteunen. Een groot deel van de consumenten is afhankelijk van inkomensondersteuning van overheidsgeld. En het wordt steeds lastiger die uitgaven te bekostigen als de toenemende staatsschuld steeds zwaarder op de overheidsfinanciën drukt.
Koper en nikkel hoger door short squeeze en protesten
Op de grondstoffenmarkten waren afgelopen week vooral de basismetalen in trek. Koper en nikkel waren de sterkste stijgers met plussen van respectievelijk 8% en 11%. Beide grondstoffen zijn belangrijk voor de energietransitie. Koper steeg met name doordat er op de markten in Sjanghai en London sprake was een short squeeze. Beleggers speculeerden op deze beurzen op een daling van koper ten opzichte van de prijs in New York. Toen de koperprijs in New York echter steeg, moesten beleggers hun posities afwikkelen wat verdere opwaartse druk op de prijs zette. Nikkel steeg daarentegen door protesten in Nieuw-Caledonië. De Franse kolonie in de Stille Oceaan is een belangrijke producent van het metaal. Frankrijk wil deze strategische grondstoffenbron gebruiken om minder onafhankelijk van China te worden. Dit stuitte echter op protest bij de lokale bevolking en met name het deel dat onafhankelijkheid nastreeft. Door de protesten is de productie van nikkel op het eiland stil komen te vallen. Goud steeg eveneens en zette een nieuw record van $2450 neer. Op de valutamarkten steeg de euro met iets minder dan 1% ten opzichte van de Amerikaanse dollar en noteert nu op $1,086.
Koper en nikkel sterk hoger door zorgen over krappe voorraden
