
Verder volgens...
Te vroeg gejuicht
Doodsverklaring fossiele energiesector is voorbarig
Weet u nog dat nog niet zo lang geleden de fossiele-energiesector dood werd verklaard? Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis kelderden de vraag naar en de prijs van fossiele brandstoffen. De aandelenkoersen van fossiele energiereuzen zoals Shell en Exxon zakten diep weg. Daarentegen zagen beleggers in duurzame energiebedrijven de waarde van hun aandelen tot recordhoogtes stijgen. Klimaatactivisten kraaiden victorie. Dit was het keerpunt in de energietransitie! Vanaf nu zou de wereld groener en beter worden. Fossiele brandstoffen waren stranded assets, de beleggingen in fossiele bedrijven zouden daarmee waardeloos worden. Nu krap drie jaar later, ziet de wereld er helaas weer totaal anders uit. De aandelenkoersen van bedrijven in clean energy zijn diep weggezakt, terwijl big oil zich wentelt in recordwinsten. De groene droom is uiteengespat.
De historische rendementscijfers zijn in dat opzicht ontnuchterend. Beleggingen in fossiele bedrijven laten een aanzienlijk hoger rendement zien dan beleggingen in duurzame energie. Dit geldt zowel voor de lange historie als de korte historie. Vooral de laatste drie jaar was het rendementsverschil uitzonderlijk groot. De fossiele sector (MSCI World Energy) behaalde een gemiddeld jaarlijks rendement van ruim 23% terwijl bedrijven actief in duurzame energie (S&P Clean Energy) op jaarbasis bijna 16% (!) verloren. Dit zijn pijnlijke cijfers voor beleggers die tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis het stranded asset verhaal omarmden en uit fossiel stapten.
De grote vraag is natuurlijk: hoe nu verder? De recente ervaringen laten zien dat eigenlijk niemand de toekomst kan voorspellen. Wel is duidelijk dat het optimisme over een spoedig einde van fossiele brandstoffen prematuur was. Het was vooral wishful thinking. Ondanks de bijna $2 biljoen die in 2023 in duurzame energie werd geïnvesteerd, blijft de wereld verslaafd aan olie en gas. De olieconsumptie is zelfs naar recordhoogtes gestegen. Ook in de EU is een spoedig einde van fossiel ver weg. De energietransitie heeft meer weg van een hobbelig pad dan van de beloofde snelweg naar een duurzame toekomst. In de wereld van energiebeleggingen lijkt één ding zeker, hoe hard het ook is: groen is misschien de kleur van de toekomst, maar voor nu geldt cash is king! En dat heeft big oil in overvloed. Er is nog veel werk aan de winkel om een succes te maken van de energietransitie.
Totaalrendement van de brede energiesector versus bedrijven actief in clean energy
