Financiële markten over de hele linie lager
AI-optimisme krijgt forse deuk
Nvidia, de belangrijkste producent van chips waarmee AI wordt getraind en het boegbeeld van de huidige AI-boom, daalde op vrijdag plots met 10% in waarde. De oorzaak van deze daling lag in de voorzichtige toon over de staat van de chipmarkt van twee toeleveranciers: ASML en Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC). ASML meldde zwakker dan verwachte groei van het aantal orders voor 2024. TSMC stelde dat de vraag naar niet-AI-gerelateerde chips onder steeds meer druk komt te staan. Als gevolg van deze – op het eerste gezicht – beperkte bijstelling van de vooruitzichten, daalden technologie-aandelen fors. Hierdoor noteerden aandelen van ontwikkelde landen 2,8% lager (in lokale valuta). Ook aandelen in opkomende markten verloren en noteerden 3,2% lager (lokale valuta). Komende week publiceren onder andere Microsoft, Meta en Alphabet (Google) hun kwartaalcijfers. Dit zal een belangrijke test worden van de kwaliteit van de sterk opgelopen aandelenwaarderingen sinds het vierde kwartaal van vorig jaar.
Nvidia loopt averij op
Bron: Bloomberg, Achmea IM
10-jaarsrentes verder omhoog
Bron: Bloomberg, Achmea IM
Obligaties in het rood
Ook op de kapitaalmarkten werden er afgelopen week rode cijfers genoteerd. De Amerikaanse 10-jaarsrente steeg met 10 basispunten naar 4,62%. Door de combinatie van relatief hoge Amerikaanse inflatie en robuuste Amerikaanse economische cijfers verwachten markten dat de Federal Reserve eventuele renteverlagingen verder zal uitstellen. De Duitse 10-jaarsrente steeg met 14 basispunten iets harder en noteert nu op 2,5%. Amerikaanse en Duitse staatsobligaties verloren bij gevolg respectievelijk 0,5% en 1,0% aan rendement. Bedrijfsobligaties van zowel investment grade kredietwaardigheid (-0,8%) als wereldwijde high-yield-obligaties (-0,5%) daalden eveneens door een combinatie van gestegen kapitaalmarktrentes en risico-opslagen. EMD in harde valuta noteerde 0,8% lager, terwijl de EMD in lokale valuta met een daling van 0,3% de schade nog enigszins beperkt hield.
Energie daalt door wegebben vrees voor escalatie Israël-Iran
Op de grondstoffenmarkten was het de energiesector die het grootste verlies noteerde met een resultaat van -3,6%. De olieprijs daalde met name toen bleek dat de schade van de Iraanse aanval op Israël – en de daarop volgende Israëlische vergeldingsaanval – beperkt was en verdere escalatie vooralsnog uit lijkt te blijven. De prijs van een vat Brentolie daalde met ruim $3 naar $87,3. Een positieve uitschieter waren ‘basismetalen’ die de week 5,4% hoger sloten. Een verbod op het handelen in Russische metalen op de London Metal Exchange zorgde voor vrees bij handelaren voor een short squeeze op onder andere tin. Op de valutamarkt steeg de euro iets ten opzichte van de Amerikaanse dollar en noteert nu op $1,07.